A Kollár Vonósnégyes adott koncertet a kecskeméti ózsinagóga épületében

2023. 06. 08., 10:21
A Kollár Vonosnégyes adott hangversenyt szerda este a kecskeméti ózsinagóga épületében. A zsidó hitközség Nagykőrösi utca 5. szám alatti épületegyüttesében a díszterem megújulása után a műemlékvédelem alatt álló ózsinagóga teljes felújítása a következő lépés, és a nagyzsinagógában működő Tudomány és Művészetek Háza kínálata is megújulhat a közeljövőben.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 14 képet tartalmaz

A koncert előtt dr. Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke köszönetet mondott Kecskemét városvezetésének a nagyzsinagóga mögötti udvarban álló épület felújításában nyújtott támogatásért. Mint felidézte, a régi épület az 1920-as évek óta már nem szolgált zsinagógaként. A háború után olyan gazdái lettek, akik egyáltalán nem törődtek vele, így amikor a hitközség a rendszerváltás után visszakapta, már a végromlás állapotában volt. Most azonban lelkes mesterek kezükbe vették a felújítást, melyhez támogatást is sikerült szerezni, így, mint mondta, reményeik szerint nemsokára sor kerülhet a felújított zsinagóga hivatalos átadására.

Dr. Feldmájer Péter és prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében felidézte a kecskeméti zsidóság hozzájárulását a város gazdasági gyarapodásához és művészeti életéhez. Kiemelte a hírös város sokfelekezetű vallási hagyományait, melyben a zsidóságnak is természetes helye volt és van. Ma maroknyi, de annál erősebb zsidó közösség él Kecskeméten, és a város vezetése elkötelezett abban, hogy a hitközség Nagykőrösi utcai központja külsejében is megújuljon, visszanyerje régi patináját, és még több élettel telhessen meg - mondta.

A polgármester kiemelte, hogy a díszterem már megújult, most az ózsinagóga épületének felújítása zajlik, továbbá a nagyzsinagóga épületében működő Tudomány és Művészetek Háza kínálata is megújulhat tartalmában. Utóbbiban a város is aktívan közreműködik, már résztulajdont szerzett az épületben - tette hozzá.

Az ózsinagóga felújításához jelentős anyagi forrással, mintegy 30 millió forinttal járult hozzá Kecskemét városa.

Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjében gratulált prof. dr. Grósz Andornak, a Mazsihisz nemrég megválasztott országos elnökének. Mint felidézte, 1990-ben választották meg a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnökének, vezetőként sikeresen gyarapította a hitközséget, és nevéhez fűződik számos más eredmény is. Ezek közé tartozik, hogy teljesen megújult a több mint 2.200 sírt magában foglaló zsidó temető, és elkészült a hitközség új díszterme.

A köszöntők után a Kollár Vonósnégyes megkezdte hangversenyét, melyben mások mellett Mendelssohn, Popper és Weiner műveit mutatták be a sajátos koncertkörnyezetet adó, felújítás alatt álló ózsinagógában.