A közös agrárpolitika változásairól tartott előadást az agrárkamara

2023. 01. 20., 17:47
Az idén bevezetett közös agrárpolitika alappilléreiről, célkitűzéseiről és kötelező elemeiről tartott fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ma (pénteken) délután. Az új rendszer még inkább környezetbarát, méltányos és teljesítményalapú lesz a gazdálkodók számára.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 27 képet tartalmaz

Országjáró roadshow keretein belül tájékoztatja a gazdálkodókat a közös Agrárpolitika változásairól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az előadások során ismertetik a támogatási keretösszegeket, azok feltételeit, felkészítik a gazdálkodókat a változásokra, és segítik is őket. A mai napon (péntek) közel 200 főnek tartottak előadást a változásokról.

Gáspár Ferenc, Bács-Kiskun vármegyei agrárkamarai elnök elmondta, több új információról van szó, ezért a falugazdászokat alaposan felkészítik az új rendszerre. Így a gazdálkodók bármilyen segítségért fordulhatnak hozzájuk.

A KAP a megalakulása óta az EU mezőgazdasági élelmiszertermékeinek a nyitott egységes piacát támogatja, megfizethető árakat biztosít, fenntartja a világ legmagasabb biztonsági és környezetvédelmi normáit, és élénkíti a vidéki közösségeket.

Az előző ciklus után, az elnökség a 2021. április 26-án tájékoztatta a minisztereket az új KAP-reformcsomagról folytatott intézményközi tárgyalások terén tett előrelépésekről, és iránymutatást kért a zöldítési struktúrára vonatkozó kompromisszumos javaslat kapcsán.

– 2020 végén a kormány maximálisan támogatta KAP forrásait, ami a gyakorlatban egy 80 százalékos kiegészítést jelentett. Az előző időszak forrásaihoz képest háromszoros forrásmennyiség áll rendelkezésre. Ez a megemelt társfinanszírozás lehetővé teszi azt is, hogy a területalapú támogatás értéke nem csökken, így aki most gazdálkodik, az az alap területalapú támogatásnál már 80-90 ezer forinttal számolhat; ebből 50 ezer forint az alaptámogatás, 30-40 ezer forint a zöldítés támogatása 
– mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Az elnökség a kompromisszum központi elemeként az ökorendszerek céljára elkülönített összegek megnövelését javasolta a Tanács általános megközelítéséhez képest (fokozatos növelés, amely 2023-ban 22%-ról indul és 2025-re eléri a 25%-ot), a pénzügyi rugalmasság (pl. kezdeti tanulási időszak a tagállamok számára) megtartása mellett.

–  A közös agrárpolitika alapvető célja az, hogy a magasabb hozzáadott értéket erősítsük, illetve, hogy egy hektáron minél magasabb termésmennyiségünk és minőségünk legyen. Vannak dolgok, amikre nem lehet előre felkészülni. Az input árak hirtelen megemelkedése miatt, a gazdálkodóknak egyre nagyobb összeget kell beinvesztálniuk ahhoz, hogy a várt eredményt elérjék – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

2023-tól​ az új közös Agrárpolitika tíz fő célkitűzése:

  • az életképes, méltányos gazdálkodói jövedelmek és az ellenállóképesség támogatása;​
  • a versenyképesség növelése és a piacorientáltság növelése;​
  • a mezőgazdasági termelők helyzetének javítása az élelmiszerláncban;​
  • hozzájárulás az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez;
  • tájak és a biológiai sokféleség megőrzése;
  • a biológiai sokféleség, a természetes élőhelyek és tájkép megóvása;​
  • generációs megújulás támogatása;
  • az ágazat új gazdálkodók számára történő vonzóvá tétele a vidéki területeken;​
  • a foglalkoztatottság, a növekedés, a társadalmi integráció és a helyi fejlesztések elősegítése a vidéki területeken;​
  • az élelmiszerekkel és az egészséggel kapcsolatos társadalmi elvárások kezelésének javítása.​
– Ez az első időszak, amikor az egyes pillér, a közvetlen területalapú támogatások és a kettes pillér, mint a vidékfejlesztési alapú támogatások együtt kerültek megtervezésre. Ez már gyakorlatilag a harmadik ciklus, ami a fenntartható mezőgazdaságot helyezi előtérbe. Fontos a gazdálkodókat időben felkészíteni arra, hogy ezek miatt sokkal több zöld feltételnek kell majd megfelelniük 
– hangsúlyozta Juhász Anikó.

A KAP új „zöldítési” struktúrája, az úgynevezett agro-ökológiai alapprogram (röviden AÖP) – nem kötelező elemként - funkciójában a zöldítést fogja felváltani a területalapú támogatások között. Mivel ezek az AÖT-k nem tartoznak a mezőgazdasági területek körébe, nem vonatkozik rájuk a művelési kötelezettség. Ezáltal a támogatható területek hozzávetőlegesen 100.000 ha-ral fognak megemelkedni.