A legaktívabb segítőket köszöntötték az önkéntesség ünnepén

2023. 12. 05., 14:56
Az önkéntességet, az összefogást, az emberséget és az aktív idősödést ünnepelték ma délelőtt a Széchenyi István Közösségi Házban. Itt gyűltek össze a CédrusNet Kecskemét program aktivistái az önkéntesség világnapja alkalmából, hogy hangolódjanak a közelgő ünnepre és elismerjék kiemelkedő munkát végző tagjaikat.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 29 képet tartalmaz

Pál Attila műsorával kezdődött a CédrusNet Kecskemét program adventi ünnepsége, amelyet az önkéntesség világnapja alkalmából rendeztek meg a Széchenyi István Közösségi Házban. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művésze karácsonyi versekkel készült az eseményre, és megosztotta ünnepi gondolatait is a jelenlévőkkel.

Ezután Engert Jakabné alpolgármester fejezte ki köszönetét a városvezetés nevében a CédrusNet önkéntesei felé. Ünnepi beszédében felidézte, hogy Kecskemét 2018-ban egy egyedülálló társadalmi innovációs kísérletbe kezdett, az aktív idősödés fontosságát felismerve. Ekkor indította útjára a CédrusNet Kecskemét programot, amely több mint öt év alatt rendkívül népszerű lett, országosan is felfigyeltek fel rá.

Engert Jakabné hálát mondott a program minden dolgozójának és önkéntesének áldozatos munkájukért. Nekik köszönhetően ugyanis Kecskeméten az aktív idősödés már nem csak egy kifejezés, hanem egy életforma.

– A CédrusNet tagjai egy olyan különleges csapatot alkotnak, akik élen járnak az önzetlen szolgálatban, a közösségi összefogásban. Bebizonyították, hogy az idősebb korosztály tagjai milyen gazdag tapasztalatokat, értékes tudást és szeretetet oszthatnak meg velünk. A CédrusNet mára nem csak egy program, nem csak egy önkénteségi szerződés, hanem egy család is, ahol minden tag számít, mindenki hozzájárul a közös cél eléréséhez
— fogalmazott az alpolgármester. Beszédében külön kiemelte a Hírös nagyikat, az időslátogatókat és a Halló, itt vagyok! szolgálat munkatársait, akik az egész város számára inspirációt jelentenek.

Engert Jakabné kifejtette, a CédrusNet mára szerves alkotója lett a város gazdag kulturális és szociális szövetének. Kecskemét pedig büszke arra, hogy egy ilyen elkötelezett és lelkes közösség működését segítheti. Beszédét azzal zárta: legyen a mai önkéntesség ünnepe egyúttal az összetartozás, az emberség és az aktív idősödés ünnepe is!

Az alpolgármester ünnepi köszöntője után Molnár Szilárd, a CédrusNet szakmai vezetője szólt segítőikhez. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a Széchenyi István Közösségi Házban új otthonra talált csapatuk, és két év elteltével ma megünnepelhették az önkéntesség világnapját. Mint elmondta, az elmúlt öt évben számos országos elismerést kapott a program, sőt az Európai Uniótól is pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk.

Az ünnepségen minden önkéntes munkáját oklevéllel és ajándékkal köszönték meg, majd külön díjazták a legaktívabb segítőiket. Idén tizenhárman lettek arany fokozatú önkéntesek, és négyen érdemelték ki a gyémántfokozatú önkéntes elismerést.