A magyar hősökre emlékeztek a református temetőben

2023. 05. 26., 17:28
Azokra a magyar katonákra és civilekre emlékeztek ma Kecskeméten, akik az életüket áldozták Magyarországért. A református temetőben megrendezett ünnepségen dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója is részt vett, hogy tisztelegjen a hősök emléke előtt.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

A hazáért vérüket adó hősökre emlékeztek ma Kecskeméten a református temetőben a magyar hősök napja alkalmából. A megemlékezés Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versével írták le a borzalmakat, amelyeket világháborús elesettjeinknek kellett átélniük. 1942-ben az emléknap hatályát kiterjesztették a második világháborúban elesett katonákra is, 2001-ben pedig elfogadták azt a törvényt, amely végül az emléknapot minden olyan hősnek szentelte, aki vérét ontotta a hazáért.

A kecskeméti megemlékezésen dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója is részt vett. Beszédében kiemelte: nem merülhetnek feledésbe elődeink hőstettei, hiszen mint mondta, szükség van a példaképekre, a hősök pedig minden tekintetben azok.

A megemlékezésen Finta József katolikus plébános, Varga Nándor református lelkész és Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész is elmondta gondolatait. Végül az emlékezés koszorúit helyezték el a rendvédelmi szervek képviselői, valamint az országos, megyei és városi elöljárók.

A hősök napi megemlékezésről bővebben szólunk a KTV Kiemelő című magazinjának ma esti adásában.