A Magyarok Kenyere Program a magyar gazdák lelkéből fakad

Megtartották a program adományozó ünnepségét Tasson

2023. 11. 12., 09:14
1100 tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak köszönhetően. Idén vetőmagot, zöldséget, gyümölcsöt és számítástechnikai eszközöket is adományoztak a sok ezer rászoruló család számára szerte a Kárpát-medencében. Az adományok jelképes átadására Ágotafalván került sor szombaton.
A galéria 58 képet tartalmaz

Itthon 100, határon túl pedig 200 gyűjtőponton adhatták le az önzetlen gazdák az adományokat, melyeket végül a rászoruló honfitársaink kapnak meg szerte a Kárpát-medencében. Ágotafalván szombaton tartották meg a Magyarok Kenyere átadó ünnepséget, melyen Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke szólalt fel először.

„A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program határokon átívelve, a diaszpóra magyarságát is megszólítva, mára sokkal több, mint az indulásakor volt. A programnak köszönhetően közösen őrizzük hagyományainkat, kérjük Isten gazdag áldását vetéseinkre, közösen öntjük össze búzánkat és közösen sütjük meg a mindennapi életet jelentő nemzet kenyerét. Ez a karitatív program a segítségnyújtáson túl, lehetőség ad tudásátadásra, információ szerzésre, kapcsolatteremtésre, de mindemellett megtanít bennünket hinni, szeretni, bízni és igazán összetartozni" - foglalta össze a program fejlődését Gáspár Ferenc.

Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke
Fotó: MTI/Bús Csaba

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a Magyarok kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakad. A MAGOSZ elnöke elmondta, 30 hazai malomban őrölték az összegyűlt gabonát.

„Több 1100 tonna gabona, több mint nettó 27 millió forint értékű vetőmag, amit tudtunk azok számára biztosítani, akiknél a továbbélés lehetősége feltétlen fontos, különösen ebben a háborúkkal terhelt világban.”
— mondta Jakab István.

Ebből a mennyiségből érkezik a segítség az Ágota Közösségnek is, amely közel 6000 családját nélkülöző gyermekről gondoskodik.

„Most, ebben az évben 12 tonnát tudtunk eljuttatni az adott régiókban a nevelőszülő családokhoz és a gyermekekhez Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Heves megyében. De az elmúlt hosszú évek sora alatt az ország számos pontján találkozhattunk már azzal a jó szándékkal, amivel körül vesznek bennünket a magyar gazdák” - fogalmazta meg köszönetét Kothencz János, az Ágota Közösség vezetője.

A Temesvári Bokréta Néptánccsoport elõadása a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem adományozó ünnepségén Fotó: MTI/Bús Csaba

Az Ágota Közösség mindemellett 100 tabletet is kapott, amelyet a gyermekek használhatnak majd. Kárpátaljára vetőmagot, zöldséget is eljuttattak a gazdák a rászorulóknak.

„Magyarország és az állam is rendkívüli mértékben támogat minket, amikor nekünk arra szükségünk van. Ezért, amikor lehetőségünk nyílik, akkor kutyakötelességünk vissza is adni ebből és nyilván lehetőségünk van a saját terményünkből odaadni a rászorulóknak ezt a mennyiséget" - mondta a gazdák nevében Csizmadi Imre, gazdálkodó.

Idén mind a 19 vármegye és 15 határon túli szervezet kap az adományból. Minden évben több ezer határon túli és hazai gazda segíti búzájával a gyerekeket és családjaikat.

„Valamilyen belső indíttatásból, neveltetésből, példakövetésből, hitből, van egy összetartozás érzés, hogy egy nemzet tagjai vagyunk, és nem hunyhatunk szemet afölött, hogy mások nélkülöznek. A magyar gazdák ezt az attitűdöt, ezt a hozzáállást minden évben, most már több mint egy évtizede bizonyítják" - emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára
Fotó: MTI/Bús Csaba

Az ünnepségen Fülöp Attila, gondoskodás-politikáért felelős államtitkár az összefogás erejét hangsúlyozta.

"Őrizzük meg azt az üzenetet, amit azt gondolom a Magyarok Kenyere magában hordoz, bármilyen problémánkról csak együtt tudunk túl lenni. Csak együtt tudjuk a Kárpát-medencei magyarságunkat megőrizni, csak együtt tudunk bármilyen problémát és bármilyen elvesztett bizalmi szálat visszaépíteni, csak együtt és csak az egymásba vetett hittel tudjuk a jövőnket építeni."
— mondta az államtitkár.

Egy ösztöndíj program is elindult a Magyarok Kenyere programon belül, melynek során 5 anyaországi és 7 határon túli fiatalt segítettek gazdálkodásában, tanulmányában.