A máriavárosi templom építése volt központi téma a Városszépítő Egyesület ülésén

2023. 03. 07., 18:01
A máriavárosi templom építésére állt a középpontban a Kecskeméti Városszépítő Egyesület hétfői ülésén. Dr. Tóth Szilárd levéltáros egyebek mellett a kecskeméti plébánia belső feszültségeiről beszélt előadásában. Továbbá az eseményen Király József, az egyesület elnöke beharangozta a március 25-ei Barackfa Virágzás Ünnepét.
A galéria 18 képet tartalmaz

A máriavárosi templomépítési elképzelések a századelőn. Ezzel a témával kezdte előadását dr. Tóth Szilárd levéltáros a Kecskeméti Városszépítő Egyesület hétfői ülésén. A városrész létrehozásának éveiben merült fel, hogy egy templomot szeretnének építeni. Az azóta eltelt 130 éves folyamatot mutatta be Tóth Szilárd, aki részletezte a templomépítő mozgalom kezdeteit, a 19-20. századi, több hullámban újjáéledő templomépítési törekvéseket, a helytörténeti momentumokat, valamint a templom egy megépült részének elbontását. Az előadásból kiderült, hogy a mai rózsakert helyére tervezték a templomot.

Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke az ülés elején beharangozta, hogy március 25-én tartják meg a Barackfa Virágzás Ünnepét Borbáson, a Bács-Zöldért telepén. A délelőtt folyamán felpántlikázzák a barackfát, amelyen, ha megérett a gyümölcs, lehet menni a barackért. Az eseményen néptánc, zene várja majd a vendégeket. A cél az, hogy a város lelkületébe visszatérjen az a kecskeméti barack, amely a két világháború között világhírűvé tette városunkat.