A Muzsikás Együttes tartott rendhagyó énekórákat Kecskeméten

2023. 01. 25., 14:08
A Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát ma (szerdán) a Kecskeméti Katona József Gimnázium dísztermében a 7-10. osztályos diákok számára. A zenekar magyar népzenei ismeretterjesztője nagy sikert aratott.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Különleges vendégeket köszönhettek ma a Katona József Gimnáziumban. A Muzsikás Együttes ugyanis több helyszínen is egyórás, rendhagyó énekórát tartott Kecskeméten. Az együttes több mint 10 éve járja az ország általános- és középiskoláit a rendhagyó énekóra programjával.

– Úgy látom, hogy szükség van az ilyen órákra. Egyrészt, hogy tudjanak a népzenéről a mai fiatalok. De - ami igazán fontos -, hogy megérezzenek valamit ennek a zenének, ennek a stílusnak a sajátosságaiból
—  mondta Sipos Mihály, a Muzsikás Együttes prímása.

Elsőként a Katona József Gimnáziumba látogatott el a zenekar, ahol magyar népzenei ismeretterjesztő koncertet adtak a 7.-10. osztályos diákok számára. Az interaktív órában a fiatalok és a tanárok is lelkesen fogadták a feladatokat, amelyek főként éneklésből álltak. 11 órától pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai köszönthették a zenekart.

A gyerekek megismerkedhettek a régi magyar népzenei hangszerekkel és azok megszólaltatásával is. A legtöbb iskolában heti egy énekórát tartanak, de - mint ahogy az együttes elmondta – ilyenkor a zene nem feltétlenül tudja kifejteni jótékony hatását.

– Ez az óra is megerősített abban, hogy ezt a heti egy órát, ami rendelkezésünkre áll, szigorúan élményalapon lehet megtartani. – hangsúlyozta Laczkó János, a Kecskeméti Katona József Gimnázium ének-zene tanára.

Mint a szervezők elmondták, a rengeteg éneklés, egy kis zenetörténet és elmélet, illetve a gyerekek aktív bevonása lehet a kulcs abban, hogy minél népszerűbbé váljon a zene, ami segíti az asszociációt és a kreativitást. A népdal pedig lényegében az élet bármely aspektusának a zenei leképezése, hangsúlyozták az eseményen.