A német és a magyar nemzet közös értékeit vitatta meg az MCC

2022. 11. 28., 20:50
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti képzési központja Németország és Magyarország – eltérő és közös értékek, érdekek címmel előadást és pódiumbeszélgetést szervezett, ahol dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója tartott előadást.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 15 képet tartalmaz

Nagy érdeklődés övezte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aranyhomok Business City-Wellness-Hotelben szervezett pódiumbeszélgetését, amelyen az előadók a magyar-német kapcsolatról, gazdasági együttműködésről és különbségekről beszéltek. Az aktuálpolitikai megnyilatkozásokban fennálló különbségek ellenére az ezeréves közös magyar-német történelem és a kétoldalú gazdasági és kulturális kapcsolatok erős kötelékeket képeznek a két ország relációjában.

A program során az előadók kitértek a német - magyar társadalomban és a politikai életben zajló eseményekre, amelyek meghatározzák, vagy a jövőben meghatározhatják a két ország viszonyát.

-Az orosz-ukrán háború sok tekintetben kérdéseket vet fel Európában, így Németországban és Magyarországon is fejtörést okoz, hogyan kezeljük ezt a konfliktust. Bár egyértelműen mindkét ország elítéli ezt az agressziót és hasonlóak a céljaink, mégis nézeteltéréseink vannak. Németország támogatja az ukránok fegyverekkel való ellátását, míg Magyarország a béketárgyalások mellett tart ki, és ez a német-magyar kapcsolatokra ráveti bélyegét. Azon dolgozunk hogy ezek a nézeteltérések ne rontsanak az egyébként virágzó kapcsolatunkon - hangsúlyozta dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

"A két ország számára a gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak. Elég ha Kecskemétet nézzük, hiszen nálunk van a Mercedes-Benz, emellett több testvárosunk is van."

A beszélgetésben kitértek arra, hogy miben gyökerezik a nézetkülönbség a migrációspolitika, a geopolitika, a klíma- és energiapolitika, a családpolitika, a gazdaságpolitika és az Európai Unió által az ukrán-orosz háborúval összefüggésben elrendelt uniós szankciókat illető álláspontokban. Majd kitárgyalták a Németország és Magyarország között fennálló szoros partnerség alappilléreit, az EU védelmi politikát illetően, az innovációt célzó gazdasági együttműködésekben és a fejlesztéspolitikában.