A Sheraton előtti platánfák élete volt a tét, ezért született a kompromisszumos megoldás

2024. 04. 16., 16:45
Nem kellett kivágni azt a két platánfát a Four Points by Sheraton Hotel előtt Kecskeméten, melyek faverme végül a kompromisszumos megoldásnak köszönhetően kapott víz- és légáteresztő öntöttgumi-burkolatot. Így a jogszabályi előírásoknak is megfelel a gyalog- és kerékpárúton kijelölt gyalogátkelőhely, és a fák élettani sajátosságait is figyelembe vették a kivitelezők.

A közösségi média kapta fel a hírt néhány hete, hogy a Four Points by Sheraton Hotel előtt álló két gyönyörű platánt körbeaszfaltozhatták az útfelújítási munkálatok során, mivel aszfaltnak látszó burkolat veszi körbe őket. Joggal merülhetett fel a kérdés, ezt ki tette és mi volt vele a célja? A találgatások helyett stábunk utánajárt és felkereste a város főkertészét, Győri Andrást és rákérdeztük, hogy csak álhírként terjed-e, hogy bebetonozták a fákat.

Valóban nem bebetonozás történt, hanem a fák kaptak egy vízáteresztő és légáteresztő öntöttgumi-burkolatot. Erre azért volt szükség, mert a kivitelező, illetve a projekt tervezője így tudta megoldani azt a nehezen megoldható kérdést, hogy a burkolatot ki kellett szélesíteni a gyalogátkelőhely részénél 3 méter szélesre, és így felmerült korábban annak az elméleti lehetősége, hogy a fákat ki kell vágni
— magyarázta Győri András főkertész.

Ezt ugyanakkor senki nem szerette volna, így az a kompromisszumos megoldás született, hogy a fákat körbeveszik ezzel a teljesen rugalmas, vízáteresztő, légáteresztő anyaggal, ezáltal a fák biztosan megtarthatók, hosszútávon semmilyen károsodás nem éri őket, ugyanakkor a burkolatépítési feladat is megoldhatóvá vált – mondta el stábunknak Győri András.

A körülbelül 1 cm vastagságú víz- és légáteresztő gumiréteg alatt apró murva van, ami tovább biztosítja a vízelvezetést. A felső gumiréteg egyébiránt az eredeti tervekben szereplő műgyanta helyett lett használva a KEFAG Zrt. javaslatára, a fák szempontját maximálisan figyelembe véve.

Ezek a fák jelenleg 50-60 éves kor körüliek, és természetesen még nőni fognak, hiszen platánfákról van szó. A fáknak a tartó és felszívó gyökérzete jóval távolabb helyezkedik el a törzstől, tehát életüket ez a burkolat semmiben nem akadályozza. Várható, hogy törzsük vastagodik még, és ez az elasztikus, rugalmas anyag ezt biztosítani fogja számukra
— magyarázta a főkertész.

Magyarországon ezt a technológiát több városban alkalmazták már hasonló esetekben, például kerékpárutak mentén elhelyezkedő fák körüli burkolatként, hogy ne kelljen a fákat az utak mentén kivágni akkor sem, ha valamennyire útban lennének.

Kecskeméten most először alkalmazták fák esetében teljes körbeburkolásra az eljárást, korábban kerékpárúton már kaptak féloldalas burkolatot az út felőli részen egyes fák. Mint azt megtudtuk a szakembertől, a kompromisszumos megoldásnak köszönhetően nem esett baja a platánoknak.