A spektroszkópia módszerébe nyerhetnek bepillantást a diákok

2024. 03. 04., 14:41
Tudományos ismeretterjesztő előadássorozat indul csütörtökön a Bányai Júlia Gimnáziumban. A spektroszkópiájáról, azaz az elektromágneses sugárzás spektrumának rögzítéséről Weber Márton, a Richter Gedeon gyógyszergyár kutatója beszél a diákoknak. Hétfőn délelőtt Labancz István, a Bányai Júlia Gimnázium földrajz-kémia szakos tanára mutatta be, hogyan is működik a spektrofotométer.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 25 képet tartalmaz

A spektroszkópia, vagyis az elektromágneses sugárzás spektrumának rögzítése az anyagvizsgálatban, a szerkezet- és gyógyszerkutatásban is megkerülhetetlen módszercsoport. Ebbe kaphatnak bepillantást a Bányai Júlia Gimnázium tanulói. Ma délelőtt különböző lézerekkel hajtott végre egy mérést Labancz István, az iskola földrajz és kémia tanára egy spektrofotométer segítségével. Mint megtudtuk, ezzel a módszerrel a fénynek, az elektromágneses hullámnak a különböző anyagokkal való kölcsönhatását lehet vizsgálni.

– Ma már a korszerű élelmiszerbiztonság, a gyógyszerkutatás, a gyógyszermolekulák szerkezetének meghatározása sem létezhetne spektrofotometriás mérések nélkül. De a repülőtéri biztonsági szolgálatok sem tudnának elég hatékonyan dolgozni ezek nélkül a módszerek nélkül, sőt a klinikai diagnosztikában is nagyon sokszor alkalmaznak hasonló módszereket
— nyilatkozta a bemutató óra után Labancz István. 

Hangya Kinga Imola, a Bányai Júlia Gimnázium 12. osztályos diákja vetette fel ötletként tanárának, hogy kiemelten foglalkozzanak a témával. Végül sikerül elindítani egy előadássorozatot a spektroszkópiák témában.

– Régóta érdeklődöm a spektroszkópia iránt, két versenyen is tartottam erről, illetve hasonló témában előadást. Nagyon érdekes számomra ez a téma, hiszen ez nem csak kémia, a fizikát is ötvözi. Így annak is hasznos lehet, akit a modern fizika érdekel
— mondta Hangya Kinga Imola.

Az előadássorozatot a Richter Gedeon gyógyszergyár kutatója, Weber Márton tartja az érdeklődő 11-12 osztályos gimnazisták számára. Az első eseményre ezen a héten, csütörtökön kerül sor, délután 4 órától.

Minden előadás ingyenes és nyitott a város középiskolás diákjai, szaktanárai, vegyészei számára. A sorozatot a Magyar Kémikusok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezete is támogatja. A részletekről, valamint a soron következő előadásról a Bányai Diáklabor-Kecskemét közösségi oldalon olvashatnak.