A Szerelmes Shakespeare-t próbálja a színház

2024. 04. 03., 18:21
A Szerelmes Shakespeare című darab sajtónyilvános főpróbáját tartották ma délelőtt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. A színházi alkotómunkáról szóló előadást Pataki András, a színház művészeti vezetője rendezte.

A Szerelmes Shakespeare története a 20. század legvégén született.  A cselekmény a Rómeó és Júlia című szerelmi tragédia megszületése köré épül, és a sikeres drámaszerző, William Shakespeare magánéletének egy elképzelt szálát kelti életre úgy, hogy bemutatja a színházcsinálás korabeli akadályait, az erkölcsi fékeket, a bornírt előítéletek romboló természetét. Megismerhetjük az Erzsébet-kori színjátszás  összes képtelenségét, ahol férfiak alakítanak női szerepeket, és ahol a nők be sem tehetik a lábukat a színházba.

A történetből, amelyet Tom Stoppard és Marc Norman írt meg, 1998-ban forgatott 7 Oscar-díjjal jutalmazott, igazi közönségsikert is arató mozifilmet John Madden. A színházra adaptált változat Lee Hall nevéhez fűződik.

A Szerelmes Shakespeare egyrészt mesél egy olyan korról, amelyre a színházzal hivatalból foglalkozók eleve nosztalgiával tekintenek. Ugyanakkor darab a laikus számára is befogadható képet nyújt arról, hogyan születik meg egy színdarab, hogyan készül egy konkrét előadás, hogy mennyi buktatóval jár, amíg egy társulat eljut a bemutatóig. Hű képet ad egy zseni születésének stációiról is, de mindenek előtt arról ad átélhető és megindító képet, hogy miként inspirálja a szerelem a művészetet.

A kecskeméti előadás főbb szerepeit Koltai Nagy Balázs, Märcz Fruzsina, Orth Péter, Mechle Christian, Sára Bernadette, Sipos Imre, Fazakas Géza, Hegedűs Zoltán és Sirkó László alakítja. A zenét Szemenyei János komponálta,  a koreográfia Túri Lajos Péter munkája. Az előadás a korabeli angol színházakra emlékeztető játékterét Tóth Kázmér, a stilizált jelmezeket Szélyes Andrea tervezte. A darab premierjét április 5-én, pénteken este tartják a nagyszínházban.