A vakok világával ismerkedtek az ovisok

2023. 04. 04., 12:24
Vakvezető kutyával és a látássérültek világával ismerkedtek meg ma (kedd) a Csokor utcai Corvina Óvodába járó gyermekek. Az intézményben egészség hetet tartanak, ennek keretében szervezték meg az érzékenyítő programot, amely játékos formában segíti a gyerekeket a fogyatékkal élők elfogadásában.
A galéria 22 képet tartalmaz

Az érzékenyítő programra érkeztek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács –Kiskun Megyei Egyesületének tagjai a Csokor utcai Corvina Óvodába, hogy  bemutassák a vakok világát. Az intézményben egészség hetet tartanak, ennek keretében szervezték meg az érzékenyítő programot, amely játékos formában segíti a gyerekeket a fogyatékkal élők elfogadásában. Angelika Budapestről vonattal érkezett Kecskemétre, Manka, a vakvezető kutya segítségével. Mint elmondta, ő nem vakon született, később vesztette el a látását. Segítőtársa Manka, elsősorban a közlekedésben segít neki.

-Nagyon fontos szabály a vakvezető kutyáknál, hogy ha látjátok rajta a piros hámot, akkor nem szabad megsimogatni, mert ők ilyenkor dolgoznak és a simogatás kizökkenti őket és nem figyelnek a gazdára
— mondta előadásában Angelika.

Az előadáson a kicsik láthatták, hogyan segít a vakvezető kutya a mindennapokban. A gyerekek nyitottak és érdeklődőek voltak. Az érzékenyítő programok által a kicsik megismerik, hogy a fogyatékkal élő is tudnak teljes életet élni.

-Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél fiatalabb korban érzékenyítsük a gyerekeket a fogyatékkal élő embertársaink iránt. Elfogadásra, segítségnyújtásra neveljük őket és hogy tudják hogyan kell viselkedniük ezeknek az embereknek a közelében, hogy méltóképpen tudjanak velük kommunikálni
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Bárdi Zoltánné, óvónő.

A program nagyon jó tanulási lehetőséget kínál egymás elfogadásáról, a toleranciáról, a türelemről, a segítségnyújtásról. Az alkalmon az ovisok különféle kirakós játékokkal is játszottak, amelyek a finommozgást, a kézügyességet erősítik, de különféle illatokat is szagolhattak az egészség hete keretében.