A Város Napja: posztumusz Kecskemét díszpolgára lett Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta

2023. 10. 03., 14:02
Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, a Kodály iskola alapítója, egykori igazgatója egyike annak a két személynek, akik idén elnyerték a Kecskemét Város Díszpolgára címet.
A posztumusz díjat Petróczi József nyugalmazott diplomata, a Kodály Iskola egykori diákja vette át a kitüntetett nevében.

Nemesszeghy Lajosné, született Szentkirályi Márta (1923-1973), a kecskeméti Kodály Iskola alapítója, igazgatója posztumusz adományozás útján nyerte el az egyik legnagyobb Kecskeméti címet. A kitüntetett nevéhez fűződik az ország első ének-zenei általános iskolájának, a mai Kodály Iskolának az alapítása Kecskeméten. A Kodály Zoltán személyes felügyeletével működő intézményt 1952-től 1973-ig, haláláig vezetve nagy mértékben hozzájárult a város zenei világhírének kialakulásához.

A Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Mártáról szóló kisfilm levetítése után a posztumusz díjat Petróczi József nyugalmazott diplomata, a Kodály Iskola egykori diákja vette át a kitüntetett nevében.

A Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím azon kiváló személyiség érdemei elismeréséül szolgál, aki Kecskemét város szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékű munkát végzett; a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, az oktatás-nevelés területén maradandót alkotott, s ezzel elősegítette a város fejlődését, polgárainak boldogulását.

Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta mellett Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét is díszpolgári címmel tüntették ki idén.

Kapcsolódó cikk