Kiválóságait ünnepelte Kecskemét a Város Napján

2023. 10. 02., 21:20
Teljesen megtelt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Város Napja alkalmából megrendezett ünnepélyes gálán. Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte, „Gyerekeink és unokáink itt fognak felnőni, az ő jövőjüket mi, együtt építjük. Ezért annyira fontos, hogy megőrizzük szellemiségünket és az azt éltető közösségünket.”
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 72 képet tartalmaz

Csík János és a Mezzo népzenei dallamaival vette kezdetét a Kecskemét Város Napja. A Katona József Nemzeti Színház teltházzal ünnepelte legkiválóbb személyiségeit. Az ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia köszöntötte a megjelent vendégeket.

Mint minden közösségnek, úgy a miénknek is szüksége van arra, hogy időről-időre megálljon, mindezt pedig egy magaslaton tegye. Onnan ugyanis jól látszik a múltunk és elég jól kivehető a jövőnk is.
— mondta köszöntőbeszédében Szemereyné Pataki Klaudia.

A város vezetője utalva az elmúlt évek kihívásaira elmondta, „minden nehézség és probléma dacára itt állunk, és minden korábbinál ragyogóbb eredményeink vannak. Kis túlzással minden napra jut legalább egy győzelem vagy siker, amivel a nagy vágtában magunk mögé utasíthatjuk a versenytársainkat! Tettük ezt tegnap is a Nemzeti Vágtán!”

Folytatva Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, „Bárhonnan is nézünk az elmúlt 10 évünkre, azt látjuk, hogy Kecskemét jobb és erősebb, mint korábban volt, ráadásul soha nem látott tempóban fejlődik. Új munkahelyek jöttek létre, útjaink, infrastruktúránk fejlesztése terén is léptünk egy nagyot előre, megjelentünk egy teljesen új területen a felsőoktatásban is, ahol rögtön letettük névjegyünket a nagy asztalra. Mindeközben serényen szőttük tovább azt a mindennapokban kézzelfoghatóan jelenlévő szociális hálót, amely egyedülálló védelmet nyújt minden kecskeméti embernek a legkisebbtől a legnagyobbig. Szeretett városunk egy biztonságos hely a bizonytalan világban. A béke szigete, ahol jó élni és ahol minden békeszerető, az értékeink iránt elkötelezett ember megtalálja számításait. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, Kecskemét a magyar városok zászlóshajójává vált.”    

A polgármester kiemelte, „Évszázadokon átívelő történelmünk a kemény munkáról, az elkötelezettségről és a közösség erejéről szólt. Ha van valami, ami a jövőben sem fog változni, akkor ez a hozzáállásunk, mely a génjeinkbe van írva, szívós homoki emberek vagyunk! Ezért sem állhatunk meg! Céljaink vannak.

A várost egy magasabb szintre emelni. Nemcsak az iparban, hanem a jövő generációinak fejlesztésében, az otthonteremtésben, a kultúrában, sőt, most már a turisztikában is. Nem lesz könnyű, látjuk, hogy a világban mi zajlik. Viszont nem ismerünk lehetetlent. Képesek vagyunk rá, ha nem veszítjük szem elől egymást. Kecskemét több, mint utak, járdák, épületek, gyárak, infrastruktúra. Városunknak szellemisége van, Köcskeméti szellemisége. Egyedülálló, csak is ránk jellemző szellemisége, melyet legérzékletesebben mottónk ad vissza: „Sem magasság, sem mélység nem rettent.”

Gyerekeink és unokáink itt fognak felnőni, az ő jövőjüket mi, együtt építjük. Ezért annyira fontos, hogy megőrizzük szellemiségünket és az azt éltető közösségünket. Ez a nap mindig különleges jelentőséggel bír életünkben, hiszen ilyenkor nem csak városunkat, hanem az azt éltető és építő közösséget is ünnepeljük
— zárta gondolatát a város vezetője.

A Város Napján köszöntötték a Nemzeti Vágta bajnok lovasát és a csapat tulajdonosát. Szemereyné Pataki Klaudia beszédének végén Kecskemétért emlékérmet adott át Tóth Tamarának és Balogh Leventének a kiemelkedő teljesítményükért.

Ezt követen köszöntötték a Béke Általános Iskola által, 28. alkalommal megszervezett „Kecskemét város polgára leszek” helytörténeti vetélkedő nyertesét, a Református Általános Iskola csapatát. A színpadra ezután a Kecskemét City Balett lépett, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László országgyűlési képviselők gratuláltak az augusztus 20-i kitüntetetteknek.

Majd Körtvélyessy Zsolt színész adta elő Petőfi Sándor Színészdal című versét. Ezt követően vette kezdetét az egészségügyi, szociális, a civil társadalmi és az ifjúsági díjak átadása.

A közönség tapsa után a Luxemburg grófjából láthatott a közönség egy jelenetet. A kultúra és a köznevelés terén alapított új díjak átadását követően az Aurin Leánykar lépett színpadra. Ekkor következett a sport, a környezetvédelem, agrárgazdaság, a gazdaság, valamint a közbiztonság, közszolgálat terén kiemelkedő munkát végzők díjazása. Majd a Kecskemét Táncegyüttes érdemelte ki a vastapsot a színpadon.

Végezetül a Város Napja legrangosabb díjainak, kitüntetéseinek átadása következett a városfejlesztés, a városimázs terén maradandót alkotó szakemberek részére.

„A Kada Elek-díj a város fejlesztése, Kecskemét javainak gyarapítása, műemlékeinek védelme, vonzó arculatának megőrzése és alakítása, valamint a város polgárosodása, általános jólétének növelése érdekében végzett tevékenységéért adományozható.” – konferálta fel Koltay-Nagy Balázs műsorvezető, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Junior Prima-díjas színművésze a Horváth Építőmester Zrt.-t, mint nyertes, melyről egy filmet is megtekinthettek a vendégek. A díjat Szemereyné Pataki Klaudia polgármester adta át.

Majd a következő díjazottat mutatta be Szabó Dorottya műsorvezető, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze: „A Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím azon kiváló személyiség érdemei elismeréséül szolgál, aki Kecskemét város szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékű munkát végzett és végez; a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, az oktatás-nevelés területén maradandót alkotott, s ezzel elősegítette a város fejlődését, polgárainak boldogulását.”. A posztumusz díjat kapott Nemesszeghy Lajosné, Szentkirályi Mártáról szóló kisfilm levetítése után, Petróczi József vette át az elismerést.

Ezt követte Kecskemét másik díszpolgáráról, a dr. Matolcsy Györgyről szóló kisfilm vetítése. A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédében kiemelte, köszöni az egész kecskeméti közösségnek a díjat.

Dr. Matolcsy György elsőként családjának 5 nemzedékéről beszélt, valamint felmenőinek kecskeméti kötődéséről.

Szeretnék gratulálni a kecskemétieknek, hogy ilyen polgármesterük van, ugyanis a siker a jó jövőképben alapszik. Kecskemétnek van egy kiváló jövőképe. Igen, zászlós hajó, igen, a jövő városa. A jövő városában van tér. A Mercedes talált itt 441 hektár területet, amit nem mindenhol talált volna. A tér, ami homokot jelent, ami messzeséget jelent, ami víziót jelent, ami a jövőre irányítja a szemet. Talált itt mindenki, és találunk ma is időt. Időt a múltból, hagyományokat. Minden, ami a múltból átörökítődött és itt, Kecskeméten gazdagon megtermett, itt van körülöttünk, az a jövőben siker lehet.
— hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank Elnöke.

"Még talán néhány elemét a jövő városának, a városnak, melyet Kecskemétnek hívunk, mely már a jövőbe mutat, mely már a jövőben is él: energia. Hol máshol lehetne a napenergiának központja, mint Kecskeméten és a térségében. A nap energiája a jövő egy napkorszakban. Víz is kell. A víz nagyon fontos, meg kell oldani a vizet. Azt gondolom, hogy a kecskeméti jövő, a jövő városa, az minderre támaszkodhat, ami kultúra. (…) Nos, itt, Kecskeméten – hol máshol –, gazdag, bő, színes kultúra van."

A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt a kecskeméti Neumann János Egyetemről is. Dr. Matolcsy György elmondta, „az egyetem egyrészt a high-tech, a leghaladóbb, legélenjáróbb technológiát tartalmazza. (…) Itt van a múlt és jövő egy egyetemben. Ez egy nagyon fontos kitörési pont Kecskemétnek.” – végül köszöntötte Karikó Katalint, aki Nobel-díjat kapott.

A díjátadás után a Kecskeméti Animációs Filmstúdió alkotásából, a Toldi, a mozifilmből láthatott részletet a közönség. Az eseményt a Luxemburg grófja című operett DÍNOM-DÁNOM című betétdalával zárták.