Akasztón landolt az első idei gólya

2024. 02. 21., 18:20
Kedden befutott Akasztóra az első gólya, aki ebben az évben visszaérkezett hazánkba a telelésből. Salamon már 5 éve ugyanabban a fészekben alapít családot. A helyiek nagy örömmel fogadták a madarat, ugyanis ez is azt jelzi, hogy itt a tavasz. Idén a szokásosnál mintegy két héttel hamarabb tért haza a gólya, aki immár a fészket tatarozza a párja érkeztéig.

Az enyhe időjárás miatt térhetett vissza a megszokottnál mintegy két héttel korábban egy gólya a telelés után Akasztóra. A Bács-Kiskun vármegyei település az első hazánkban, ahol fészkelő madarat láttak idén. A helyiek Salamonnak nevezték el a kelepelőt, aki már öt éve ugyanabba a fészekbe érkezik haza.

Nagyon örülünk neki, hogy Salamon visszatért, idén tíz nappal hamarabb jött vissza, a párja két múlva jön. Örülünk, mert nagyon sok gólyánk van itt és ez azt jelenti, hogy hamarosan jönni fog a többi is
— mondta Jámbor Mária akasztói lakos.

Salamon most a fészket tatarozza, várja, hogy párja csatlakozzon hozzá két-három hét múlva. Az akasztói gólyák minden évben óriási távot tesznek meg, míg hazaérnek.

Van egy akasztón gyűrűzött gólya, amit 2011-ben gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei. Róla azt lehet tudni a Magyar Madártani Egyesület mai posztja alapján, hogy február 15-én Ománban olvasták le, ez a második előfordulása az Arab térségben
— árulta el Barkóczi András, a Kecskeméti Vadaskert állatgondozója.

A gólyák gyűrűzése segíti a szakemberek munkáját, figyelemmel tudják kísérni útjukat, így védve a fajt és annak élőhelyeit. A következő hetekben, hónapokban a madárkórházaknak megnövekszik a feladatuk. A Kecskeméti Vadaskertben mind az áramütést szenvedett, mind pedig a törött szárnyú és lábú gólyákat el tudják látni. Ha a sérüléseket helyre tudják hozni, akkor visszaengedik őket a természetbe.

Olyan is előfordul, hogy a szülőkkel történik valami, ilyenkor a fészekben lévő kisgólyák is bekerülnek hozzánk. Ez a jobbik eset, hiszen így visszakerülhetnek a természetbe
— fogalmazott Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

Amelyik madarat nem lehet helyrehozni, az otthonra talál a Kecskeméti Vadaskertben. Akasztón egyébként 35 fészek található, amiből tavaly 27-et el is foglaltak a gólyák.