Nemesszeghy Lajosné előtt tiszteleg a Kodály Iskola

2023. 03. 17., 14:07
Dalolva tisztelegtek ma (pénteken) a kecskeméti Kodály Iskola apróságai az intézmény alapítójának hagyatéka előtt.
A galéria 25 képet tartalmaz

Énekes műsorral emlékeztek meg ma a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei az iskola alapítójának hagyatéka előtt. 100 évvel ezelőtt, 1923. március 17-én született Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta, az intézmény alapítója. 1947-ben először zeneóvodát szervezett és vezetett Kecskeméten, de az óvodások énektanítása mellett a gyakorlóiskolai oktatásban is szerette volna bevezetni a mindennapi énekórát. Ének-zenei szakirányú iskolát akart létrehozni, az első osztálytól fokozatosan kiépített zenei oktatással. Erre azonban sokáig nem kapott engedélyt. Végül 1950-ben mégis engedélyezték egy ideiglenes zenei kísérleti osztály indulását Kecskeméten. 

Kodály szellemében tanító ének-zenei általános iskolát hozott létre, melyből később gimnázium is létrejött. Iskolájának 1952-től haláláig volt igazgatója Nemesszeghy Lajosné. Az úttörő pedagógus életéről jelenleg egy kiállítás mesél az iskola aulájában, Nemesszeghy Lajosné Márta néni megkoszorúzott fényképét és emléktábláját körülölelve.

Az iskola saját Facebook-oldalán egy különleges riportsorozatot is elindított.  Minden nap újabb kollegák, családtagok és tanítványok visszaemlékezését láthatják a látogatók, 10 napon keresztül.

Kapcsolódó cikk