Állami kitüntetetteket köszöntöttek Kecskeméten

2024. 05. 29., 22:26
Állami kitüntetésben részesült kecskeméti kiválóságokat köszöntöttek ma este a Városházán. Az ünnepségen díszokleveleket adott át Szemereyné Pataki Klaudia polgármester 15 elismerésben részesült szakembernek. A köszöntés keretében ajándékot kapott Ladányi Sándor, a Kandó Racing Team alapítója is, mivel a csapata a franciaországi nemzetközi energiahatékonysági autóépítő és tesztelő versenyen, a Shell Eco-Marathonon, elektromos prototípus autójával 26 európai csapatból a 4. helyezést érte el a kontinens ranglistáján.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 29 képet tartalmaz

Az ünnepélyes díszoklevél átadót Kerekes János – Zápor c. dala nyitotta meg, melyet Balogh Lili a Kodály iskola 12. osztályos tanulója, adott elő, aki ezzel a dallal az idei országos magán énekverseny különdíját nyerte el. Zongorán kísérte Puskádi Imre tanár úr.

A csodálatos dallamokat követte a díszoklevél átadó, melyet ezúttal tizenöten vehettek át. (Négyen nem tudtak részt venni a mai ünnepségen.)

A polgármester köszöntő beszédében kiemelt egy idézetet, melyet a mai Werner Alajos tiszteletére rendezett emlékkonferenciáról hozott az esti átadóra: „Krisztus urunknak, az igaz királynak harcosa légy”. Hiszen – mint mondta - az állami kitüntetésben részesültek tulajdonképpen maguk is harcosok, akik mindannyian egy magasztosabb cél érdekében küzdenek azért, hogy felül tudjanak emelkedni a mindennapi problémákon.,,

A díszoklevelek átadása után Szemereyné Pataki Klaudia ajándékot adott át Ladányi Sándornak, a Kandó Racing Team alapítójának abból az alkalomból, hogy a napokban a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikumának KANDÓ RACING TEAM csapata a franciaországi nemzetközi energiahatékonysági autóépítő és tesztelő versenyen, a Shell Eco-Marathonon, elektromos prototípus autójával 26 európai csapatból a 4. helyezést érte el a kontinens ranglistáján.

Az átadót pezsgős állófogadás követte és a résztvevőket a városvezetés meginvitálta a Nyitott Városháza esti programjára.

Az állami kitüntetettek névsora:

 • Az agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta Spiegl János, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal volt Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója részére, a szakmai informatikai fejlesztések, valamint az erdészeti jogalkotás terén végzett kiemelkedő munkájáért. – nem tudott jelen lenni
 • Kiemelkedő zenei rendezői, művészi tevékenysége elismeréseként Erkel Ferenc-díjban részesült Károly Katalin, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei vezetője.
 • Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Zsiniczki Márta, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház női szabója értékes szakmai munkája elismeréseként.
 • A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Pankotainé dr. Fazekas Andrea, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának jogtanácsosa, a gyermekvédelem és a gyámügyi igazgatás területén végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként.
 • A Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozat kitüntetésben részesült Erkiné dr. Szécsényi Edit büntetés-végrehajtási alezredes, a Büntetés-végrehajtási Szervezet III. Agglomerációs Központja alárendeltségébe tartozó Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetének alosztályvezetője a szervezet állományában több évtizeden keresztül végzett, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. (nem tudott jelen lenni)
 • Nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Ágoston Béla József, az Univer-Product Zrt. nyersanyagbeszerzési igazgatója, a hazai zöldségtermesztés sikeressége érdekében végzett több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként.
 • Szintén a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csapó Ágnes Mariann közgazdász, a kecskeméti Városi Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja, az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Kft. volt ügyvezetője, a Bács-Kiskun vármegyei térség gazdasági életének fejlesztésében végzett innovatív szakmai tevékenysége elismeréseként. (nem tudott jelen lenni)
 • A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Dr. Koncz István László szülész-nőgyógyász szakorvos, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának főorvosa részére, vadászati témában írt szakirodalmi alkotásai, a magyar vadászmúlt nagyjainak emlékét megörökítő írói tevékenysége elismeréseként. (nem tudott jelen lenni)
 • Ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Kurdi Viktor okleveles építőmérnök, a BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Bács-Kiskun vármegye víz- és csatornaszolgáltatásának biztosítása területén végzett több évtizedes, innovatív szakmai tevékenysége elismeréseként.
 • A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Ötvös Nagy Ferenc ötvös iparművész, etnográfus, a Dunamelléki Református Egyházkerült Ráday Múzeumának ötvös-restaurátora részére, a múzeum ötvös-restaurátor és oktatóműhelyének megszervezésében betöltött szerepe, valamint a zománc-, különösen az erdélyi sodronyzománc-technika megőrzését szolgáló művészi és szakírói tevékenysége elismeréseként.
 • Ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át Dr. Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Vármegyei Kirendeltségének igazgatója, a vármegyei szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer magas színvonalú működtetésében és átalakításában vállalt jelentős szerepe elismeréseként.
 • A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Vécsy Vera Balázs Béla-díjas gyártásvezető, a Kecskemétfilm főgyártásvezetője részére, a hazai animációs filmkészítő műfaj területén öt évtizede elhivatottan végzett, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.
 • A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész, a Kecskemét City Balett, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett tagozatának vezetője, a Hírös Agóra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kecskemét város kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe, értékes táncművészi és programszervezői munkája elismeréseként.
 • Ugyancsak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át Dr. Boskó Mónika, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház I. sz. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztályának főorvosa, példás, elhivatottsággal végzett gyógyítómunkája elismeréseként.
 • A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta dr. Kerényi János jogász, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal volt kormánymegbízottja, az Országgyűlés Hivatalának politikai tanácsadója részére, Bács-Kiskun vármegye közigazgatásának átszervezésében vállalt szerepe elismeréseként.