Április 9-én a Dunán nézhetjük a Toldit

2023. 04. 03., 17:32
Április 9-én, húsvét vasárnap, este 9 órakor tűzi műsorára a Duna TV a Toldi, a mozifilm című egészestét rajzfilmet. A Kecskemétfilm Kft. újabb alkotásában a nézők nem fognak csalódni, az eredeti történet köszön vissza a filmvásznon. A Toldi egyben a rendezőnek, Jankovics Marcellnek állít emléket.

Verbunkos zene, hangeffektek, fantasztikus képi megjelenés. Ezek ritmusba hozatala adja a Toldi, a mozifilm előzetesének tökéletességét. A trailerből természetesen nem hiányozhat Arany János művének ikonikus mondata sem, a „Hé, paraszt, melyik út megyen itt Budára?”. A Kecskemétfilm újabb alkotásában a nézők nem fognak csalódni, az eredeti történet köszön vissza a filmvásznon.

– Az egész estét változat talán közelebb van Arany János elképzeléséhez, mint az epizódonkénti, ahogy a televízióban lehetett látni. Mindenki ismeri, az általános, középiskolában tanultuk a Toldit, és egy kicsit mindenkinek csalódás volt, amikor a televíziós sorozatot vetítették, hisz megállt, nem folytatódott a történet, bár mindenki tudta, hogy mi következik. Az egész estés változatnál nincs meg ez, egy teljes dramaturgiai ívet lehet élvezni
- nyilatkozta Mikulás Ferenc, a Toldi producere, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója.

Arany János közismert elbeszélő költeményének rajzfilm változata nem csupán a történetet tükrözi vissza hűen, hanem a karaktereket is, amelyek két másik hozzávalóval adják a film igazi esszenciáját.

– Klasszikusan nyúlt hozzá a történethez Jankovics Marcell, karakter animációt valósítottunk meg. Ez azt jelenti, hogy a szereplők a valósághoz közeli arányokkal rendelkeznek, így a mozgásoknak a valósághoz közelieknek kell lenniük - magyarázta Mikulás Ferenc. Hozzátette, jól átjön a filmben Arany János humora is, ami nagyon jól kiegészíti a komorabb részéket. Az eseményeket pedig maga Arany kommentálja, aki Petőfi rajzaként jelenik meg,

A Toldi Jankovics Marcellnek is emléket állít, aki szintén megjelenik a film végén.

– Érdekes , mennyire teljes az élet, néha nem tudjuk, ki vezényli az életünket. Jankovics Marcel első nagy munkája a János vitéz volt, és a Toldival fejezte be az életművét, ami így teljesnek mondható. Legalábbis ő így fogalmazott - árulta el Mikulás Ferenc.

A mozifilm tartogat egy meglepetést is. Az utolsó résznél, amikor a király vitézzé avatja Toldi Miklóst, a sorfalnál megjelennek az alkotók - Jankovics Marcell és Mikulás Ferenc – egymás mellett.

Az egészestés Toldit április 9-én, este 9 órakor tűzi műsorra a Duna Tv.