Aratóünnepséget tartottak Kunszálláson

2023. 07. 03., 16:14
Aratóünnepséggel kezdődött az aratás Kunszálláson. Az aratással együtt pedig útjára indul a Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem program is. Bár a betakarítás még csak most kezdődött a búzánál, az árpához hasonlóan erős közepes hozamra számítanak a szakemberek.

A gazda és az aratók közötti alkudozás szokásának felelevenítésével indult szombaton a Kunszállási Arató Felvonulás és Ünnep. A Kunszállás környéki gazdák, hasonlóan sok Bács-Kiskun vármegyei termelőhöz, rendszeresen adakoznak a Magyarok Kenyere Program keretein belül is.

– A felhalmozott lisztből jut bőségesen kenyér a gyerekeket ellátó országos karitatív szervezetekhez, illetve megyénk sok sok nehéz sorsú családjához, csonka családjához is - árulta el Gubán Gyula, a MAGOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

Tavaly vármegyénkben 15 ezer kilogramm búza érkezett öt gyűjtőpontra. Idén ősszel a Kárpát-medencei adományozó ünnepségnek Bács-Kiskun Vármegyében adnak helyet Ágotafalván.

– Évi 600 tonna liszt, 10.000 adakozó gazda. Több mint 100.000 éhes száj, akár 10.000.000 kakaós csiga, 15 millió búzaszem és mégis egy nemzet - így lehetne jellemezni ezt a programot
— mondta Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Program vezetője.

Hozzátette, a program mára egy regionális kezdeményezésből országhatárokon túl nyúló, Kárpát-medencei jótékonysági akcióvá nőtte ki magát. Mindezért pedig azokat a kezeket lehet dicsérni, akik a földeket megművelve az élelmiszert, így a búzát is megtermelik és betakarítják.

A köszöntők után Juhos Imre, plébános megáldotta és megszentelte a gabonaföldet, a szerszámokat és az aratásban résztvevőket, majd megkezdődött a hagyományőrző aratás. Dolgoztak a kaszák és munkába állt a korabeli cséplőgép is.

A héten nem csak itt, de megyeszerte elkezdődött a búza betakarítása is. Mint Gáspár Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnökétől megtudtuk, idén közepes termésre számítanak a gazdák.

A témáról részletesen a KTV Kiemelő magazinjában szóltunk: