Asztrofizikai előadás a magyar tudomány ünnepén

2023. 11. 23., 20:51
Dr. Raffai Péter, asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa tartott előadást ma délután a Tudomány és Művészetek Házában. A teltházas rendezvényen a magyar tudomány napja alkalmából azok előtt a tudósok, kutatók előtt tisztelegtek, akik lehetővé tették és teszik a hiteles, tudományos ismeretterjesztést.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 23 képet tartalmaz

A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, de hivatalosan 2003 óta ünnepeljük. Idén Kecskeméten a Bács-Kiskun Vármegyei TIT szervezésében a jeles jubileumi eseményt a Tudomány és Művészetek Házában rendezték meg. Az eseményen dr. Raffai Péter asztrofizikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai és Csillagászati Intézetének adjunktusa tartott érdekes előadást Kozmikus szirénák és aranybányák – kincsvadászat  gravitációs hullámokkal címmel.

Dr. Raffai Péter 2004 óta a gravitációs hullámokra épült csillagászat egyik első magyar képviselője, kutatásaiban gravitációs hullám modellezésével, a kozmológia nyitott kérdéseinek megfejtésével foglalkozik.

A rendezvényen az önkormányzat nevében Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntötte a közönséget. Kiemelte: a magyar tudományosság gazdag és sokszínű, hazánk kutatóinak eredményei az egész világra hatással vannak, ezt mutatja az is, hogy már két Nobel–díjas tudóst tudhatunk magunkénak. Hozzátette: Kecskeméten is nagy szerepet kap a tudomány, mind az oktatás mind az ipar területén.

A teltházas rendezvényen a magyar tudomány napja alkalmából azok előtt a tudósok, kutatók előtt tisztelegtek a jelenlévők, akik a hiteles, tudományos ismeretterjesztést szolgálják.