Átadták a Kecskemétet és Helvéciát összekötő Kiskőrösi utat

2023. 08. 29., 13:31
336 milliós beruházás keretében szilárd burkolatot kapott a Helvéciát Kecskeméttel összekötő Kiskőrösi út. A mai (kedd) ünnepélyes átadáson Balogh Károly, Helvécia polgármestere azt mondta, hogy ezzel több ezer ember álma vált valóra. A projektet Kecskemét önkormányzata is támogatta, többek között ezért épült lámpás kereszteződés a Könyves Kálmán körút – Kiskőrösi út csomópontjában, amely így gyorsabb áthaladást biztosít a megyeszékhelyre tartóknak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Lényegében egy év alatt épült meg Helvécián önkormányzati beruházás keretében összesen 5 kilométer hosszú – korábban földes – szilárd burkolatú útszakasz. Az összesen 336 milliós beruházás keretében így könnyebben járható lett a Köcsög csárda útja, a Jusztin sor, illetve a leghosszabb útszakasz, a Kiskőrösi út.

A mai átadó ünnepségen az Agrárminisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy a rendszerváltás óta nem újult meg még hazánkban annyi földes út, mint az utóbbi években.

- Tavaly és ebben az évben 180 milliárdos forrásból 2500, korábban földes útszakasz kapott, illetve kap hamarosan szilárd burkolatot. Itt Helvécián mindez egy széles körű összefogás eredményeként valósult meg, viszonylag rövid idő alatt, hiszen a támogatási szerződést csak tavaly kötöttük meg
— mondta a rendezvényen Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár..

Két település sikeres összefogásának nevezte a beruházást Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia szerint, bár Helvécia 1952-ben elszakadt a megyeszékhelytől a szoros kapcsolat megmaradt.

- Ahogy hallom Helvéciát, mint nagyközséget már több mint ötezren lakják. A dinamikus fejlődés itt is új kihívásokat jelent az önkormányzat számára csak, úgy mint Kecskeméten. Ez a beruházás számunkra is jelentős, ezért is támogattuk azt. Ezért alakítottuk át jelzőlámpás kereszteződéssé a Könyves Kálmán körút – Kiskőrösi út csomópontját, amelyen így gyorsabbá vált a Helvécia felől érkezők áthaladása
— fogalmazott az átadó ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Sok ezer ember köszönetét tolmácsolta az ünnepségen a támogatók felé, Helvécia polgármestere. Az Agrárminisztériumtól kapott 300 milliós támogatás, valamint az azt kiegészítő önkormányzati saját forrás révén több éves álom vált valóra.

- Régi vágyunk volt már, hogy aszfaltos út kösse össze Helvéciát Kecskeméttel. Ez a szilárd út a Kadafalván élők számára is közelebbé teszi a megyeszékhely elérését. A szilárd burkolatú utak építésének sora azonban itt nem áll meg, hiszen már épül Ballószög, Kadafalva és Helvécia között egy másik útszakasz is, amely mindhárom település lakossága számára közelebbé teszi majd az 54-es főút, illetve azon keresztül az M5-ös elérését
— mondta a rendezvényen Balogh Károly, Helvécia polgármestere.

A beszédeket követően szalagátvágásokkal kétszer is átadták a projekt keretében elkészült útszakaszokat. A szakadó eső miatt elsőként az ünnepség helyszínén, a Petőfi Sándor Művelődési Otthon melletti fedett csarnokban, majd az eső csendesedésével a helyszínen, ahol a helyi egyházak képviselő is megszentelték, illetve megáldották az új útszakaszokat.