Az Agóra teteje a határ! 300 nm-en zöldíti falát az Agóra

2024. 04. 15., 18:40
57 darab vadszőlőt ültetnek a Hírös Agóra bal oldalához, melyet egészen az épület tetejéig fognak felfuttatni. Barta Dóra ügyvezető igazgató Kovács László Zsolt agrármérnököt kérte fel a projekt megvalósítására, melynek végén mintegy 300 négyzetméteren fedi majd be a homlokzatot a növényfal.
A galéria 21 képet tartalmaz

A Hírös Agóra filozófiájában a zöldszemlélet is fontos szerepet kap. Így most egy olyan projekt vette kezdetét, melynek végén az épület baloldali homlokzatán mintegy 300 négyzetméteren fut majd fel 57 db vadszőlő.

Nagyon régóta álmodtam egy olyan típusú zöldfalról, növényfalról amely valamilyen értelemben tovább zöldíti Kecskemét szép, zöld belső tereit. Tisztítja a levegőt, és a ház szempontjából is egy üzenetet fogalmaz meg. Nem titkolt cél, hogy a jövőben kreatív és művészeti lehetőségekkel is összekapcsolódik ez a hatalmas nagy falfelület - hangsúlyozta Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető elmondta, hogy ez az elképzelés első állomása, mely megvalósulásakor a város szívében a hatalmas homlokzati zöldfelület élményt, látványt és hasznos funkciót fog ellátni. Barta Dóra Kovács László Zsolt agrármérnököt kérte meg a projekt megvalósításához. Az agrármérnök szerint Kecskemét zöldfelület-növelése fontos cél, így nem volt kérdés, hogy felkarolja az ügyet. A növényeket felajánlotta, és ingyen el is ülteti, felfuttatja a falon.

Ez egy kacsos vadszőlő, tehát a falat nem bántja. Lesz egy kb. 650 méteres drótkötél, ami felkerül a falra, ez lesz a tartószerkezet, ezen fog felfutni a növényzet. Egyébként lombhullató, a színét pedig fogja változtatni - mondta az agrármérnök.

Kovács László Zsolt elárulta, hogy a lokálpatrióta üknagyapja, Lázár Sándor személyesíti meg Árpád vezért a Városháza Dísztermében látható freskón. Az agrármérnök azt is hangsúlyozta, felmenője is sokat tett a városért, ezért is fontos neki a jótékonykodás. Kiemelte, hogy a vadszőlő 3-4 év alatt ér majd fel az Agóra tetejéig. A zöldfelület egyébként nyáron hűteni fogja az épület belsejét, télen pedig beengedi majd a napfényt.