Az albérletek és az új építésű házak jól pörögnek a lakáspiacon

2023. 01. 18., 14:12
Míg az új építésű házak és az albérletek jól pörögnek az ingatlanpiacon, addig a lakás- és házvásárlással felhagytak az emberek. Ez a jelenlegi stagnálás az infláció és a magas banki kamatok miatt következett be. A szakemberek 2024-re számítanak az adás-vételben fellendülésre.

Az albérletpiac jelenleg is aktív Kecskeméten, a Mercedes gyár bővülése miatt. Idén szükség van a jó minőségű, korszerű és energia hatékony lakásokra. Ezen a téren 10%-os áremelkedés következett be az infláció és a magas banki kamatok miatt. Most egy átlagos 2 hálós lakás bérleti díja 140-150 ezer forint. Az ingatlanok vásárlása terén azonban már más a helyzet.

- Az év végére tervezett adás-vételek egy része átcsúszott januárra, hiszen sokan nem tudtuk, hogy mi várható ettől az évtől, milyen jogszabályi változások, milyen állami támogatások lesznek idén. De mi erősen kezdtük az évet”
— mondta Géró Gábor, a Focus Ingatlan irodavezetője.

Az, hogy az ingatlanvásárlás megállt, több tényezőből áll össze.

Géró Gábor, irodavezető, Focus Ingatlan
- Van egy kivárás a piacon, hogy a gazdasági helyzet milyen irányba mozdul, illetve a nagyon magas banki kamatok hátráltatják az adás-vételi folyamatokat. Nem sokan kapnak hitelt, de lehet, hogy nem is akarnak ilyen kamatok mellett vásárolni
— emelte ki az irodavezető.

Dávid Sándor, az Evident Home Kft. társtulajdonosa

Ennek azonban némi pozitív hozadéka is van vásárlói oldalról, hiszen a jelenlegi ingatlan piacon a vevők alkuképesekké váltak. Az új építésű ingatlanok esetében az elmúlt év végén állt meg a vásárlás, ugyanis ott sem tudták, hogy milyen támogatást fog meghosszabbítani a kormány. Azonban december végén kiderült, hogy továbbra is sok lehetősége lesz a vásárlóknak.

- Van egyszer egy CSOK gyermekvállalással, Babaváró, Áfa-visszaigénylés, a CSOK-hoz támogatott hitel fix kamatozással. Ez önmagában egy jó befektetés, mert ha valaki talál egy árgaranciával dolgozó kivitelezőt és felveszi ezeket a támogatásokat, fizet hozzá egy fix alacsony kamatot, és számolunk ebben az évben egy 20% fölötti inflációval, mire kész van a ház, már jelentősen többet ér.
— hangsúlyozta a lakásépítés előnyeit Dávid Sándor, az Evident Home Kft. társtulajdonosa.

Dávid Sándor szerint az új építésű ingatlanok esetében lesz fellendülés. Géró Gábor pedig úgy véli, hogy a lakásvásárlások globálisan 2024-ben fognak beindulni hazánkban, addig egy stagnálásra számítanak a piacon.