Az Alföld pora - Walter Péter szociofotóiból nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban

2024. 06. 14., 15:55
Május 13-án nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban Walter Péter fotográfus szociofotóiból. A tárlatot kollégánk, Kriskó János nyitotta meg.

Walter Péter a hatvanas évek derekán ismerkedett meg a fotográfia alapjaival. Érettségi után fényképésztanuló lett, dolgozott a kecskeméti fényképész KTSZ-ben, később a megyei tanács mikrofilm-technikai cégénél, ahol elsősorban épületfotókat készített. 1988-tól a Petőfi Népe fotóriportereként dolgozott. 1980-ban alapító tagja volt a Nagybaracskai Szociofotó Tábornak, ahol éveken át fényképezte az Alföld porából élő, szegénységüket méltósággal viselő tanyai emberek, elsősorban a nyugdíjasok életét.

Modelljei közel engedték magukhoz, megbíztak benne, és a valódi arcukat mutatták meg a kamerájának. Walter Péter igen sokszínű fotográfus volt egész életében.

Több tucat kiadvány őrzi tárgyfotóit, számos megye- és városalbumot adtak ki az ő képeivel. Évtizedeken át fényképezte a színház előadásait, és dolgozott a Magyar Fotográfiai Múzeum birtokában lévő negatívok előhívásában és publikálásában.

Számos helyi fotográfus őt tekinti szakmailag-emberileg meghatározó hatású mesterének. Walter Péter számára a világot legszínesebben visszaadó fénykép a fekete-fehér, a leginkább kedvelt korszaka pedig a harmincas évek magyar fotográfiája.

Jelenlegi kiállításának anyagát a '70-es, '80-as években készített szociofotóiból válogatta Németh Ábel kurátor. Kecskemét halk szavú, hiteles fotográfusának kiállítását augusztus 24-ig nézhetik meg az intézmény nyitvatartási idejében.

A tárlatról hosszabb összeállítást láthatnak a jövő keddi Múzsa magazinban.