Az autósok türelmét kérik az utakon lévő mezőgazdasági gépek miatt

2023. 07. 04., 19:19
A váltakozó időjárás miatt hosszabb ideig tart idén az aratás. Bár a gazdák egyelőre komolyabb nehézségekkel ezen felül nem találkoztak a betakarítás során, az autósoknak, motorosoknak még türelmesebbnek kell majd lenniük az utakon.

A héten országszerte elkezdődött a búza betakarítása is az árpa és repce mellett. A földeken zajló munkák abba a fázisba léptek, amikor a legnagyobb munkagépek jelennek meg a terménytáblákban és az utakon egyaránt.

A gépeink egyre nagyobbak, egyre nehezebbek. Lomhán, nehezen mozgó, nagy szerelvényekre kell számítani. Én arra szeretném kérni a közlekedőket, hogy számítsanak erre, nagyobb türelmet kérünk. Nyilván amennyit szükséges, csak annyit fogunk az utakon közlekedni. Éppen emiatt a vontatott aratás miatt hosszabb ideig leszünk kint az utakon
— mondta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

A nagy gépek, túlméretes kombájnok vagy éppen pótkocsis traktorok általában csak annyi időt töltenek az utakon, amennyit muszáj. Az autósok azonban sokszor ennek ellenére türelmetlenek, állítja több környékbeli mezőgazdász, akik szintén kérik, hogy mindenki legyen belátóbb, együttműködőbb.

Nagyon drága gépekről és járművekről van szó, amelyek súlyuknál fogva is könnyen kisodródhatnak, így az autósok, akik leszorítják a mezőgazdasági gépeket, bármilyen csekély mértékben is teszik mindezt, komoly veszélyt okoznak.

A közlekedési problémák mellett azonban jó hír, hogy idén viszonylag jó termés várható, csak segítsünk a terménynek eljutni a célállomásra a földekről!