Az egynapos sebészet feladatai - Dr. Gondos Miklós főigazgató a csütörtöki Közéletben

2023. 05. 18., 16:55
Világszínvonalú egynapos sebészeti egység működik Kecskeméten április 1-jétől. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén tesztüzem után, május 10-én adták át ünnepélyesen az egynapos sebészeti ellátást biztosító új egységet. Dr. Gondos Miklós, főigazgató a korszerű épületről és az sebészeti szolgáltatásokról is beszámol a Kecskeméti Televízió mai Közélet című műsorában.

Április eleje óta működik Kecskeméten az új egynapos sebészeti ellátás, amelynek épülete több mint 2 milliárd forint értékű, Európai Uniós támogatású beruházás keretében valósulhatott meg. Az Egynapos Sebészet feladataival és szakembereivel kapcsolatban dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgató volt a Kecskeméti Televízió Közélet című műsorának vendége.

-Ezer műtétet végeztünk körülbelül havonta a kórház területén. Ezzel a beruházással a kórházban, nagyműtőkben végzett egynapos sebészeti beavatkozások kerülnek egy olyan megfelelő helyre, ami ma a 21. században Európában mindenhol megállná a helyét - mondta a műsorban dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója.

Dr. Gondos Miklós elárulta, hogy az egynapos sebészeti hálózat fejlesztéséről szóló programban a 17 kialakított központ közül a kecskeméti az egyetlen, amely zöldmezős beruházásként valósult meg. A sebészeten ortopédiai, traumatológiai, szájsebészeti és urológiai műtéteket hajtanak végre.

-Az a lényeg, hogy 24 órán belül a betegnek legkésőbb haza kell mennie. Nagyon sok olyan beavatkozás van, amelynek során a beteget délelőtt megoperálják és délután hazamegy. Ez az esetek 80%-ában így történik. de azért vannak olyanok, akik rosszabb állapotban vannak, és megfigyelést igényelnek, ezek másnap reggel fognak elmenni a kórházból - árulta el a főigazgató a műsorban.

A főigazgató ezenfelül összefoglalta a tesztüzem tapasztalatait és beszámolt arról is, hogyan csökkentheti az új sebészet a várólistákat. A teljes beszélgetést a Hírórát követően, a KTV Közélet című magazinjában, 20 órakor látható.

A műsor itt nézhető vissza: