Az Újvidéki Színház Anna Karenina előadása Kecskeméten

2023. 05. 23., 18:10
Kedden este 19 órától Kecskeméten mutatja be az Újvidéki Színház az Anna Karenina című, sokszoros fesztiválgyőztes előadását a 10. Színházi Olimpia keretében.
A galéria 17 képet tartalmaz

Tolsztoj sokat játszott és sokféle értelmezést megért mesterműve, a nagyrealizmus talán leghíresebb alkotása az Anna Karenina. Most a 10. Színházi Olimpia keretében a Kecskeméti Színházban is bemutatják a nemzetközi hírű, macedón rendező, Dejan Projkovszki által rendezett  előadást. A mestert az újvidéki társulat hívta meg először Szerbiába. Ahogyan Lénárt Róbert művészeti vezetőtől megtudtuk, teljes szabadságot kapott a víziója megvalósításához.

– Nem szeretjük nyesegetni a rendezők szárnyait. Nem az a színház vagyunk, ahol lejár az igazgató meg a művészeti vezető, és rászól a rendezőre, hogy ezt azért nem kéne, ezért is szeretnek nálunk dolgozni. A másik pedig, amiért szeretnek nálunk dolgozni, talán még ennél is fontosabb: a gárda
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Lénárt Róbert.

Projkovszki Anna Kareninája Szerbia egyik leglátogatottabb és legtöbbször díjazott produkciója lett, amely bőven 20 feletti elismerést szerzett eddig alkotóinak. Anna Karenina története rövid, ám érzelmileg a forráspontig felfűtött jelenetekből áll össze a szemünk láttára. Projkovszkit kevésbé érdekelték az orosz társadalom konvenciói, a polgári létezés ellentmondásai, őt az előadás létrehozásakor elsősorban a szenvedélyek, a fatalizmus, az érzelmek mindent elsöprő ereje foglalkoztatta. 

Felfogásában Anna dilemmája éppoly eldönthetetlen, mint Hamleté: két embert szeret igazán, a gyermekét és a szeretőjét, de a társadalmi viszonyok teljességgel kizárják, hogy egyszerre döntsön mindkettőjük mellett.  A válás kényszerűen bekövetkezik, a szerelem végzetessé válik, az érzelmekben a sötét tónusúak uralkodnak el, a tragédia elkerülhetetlen.

A címszerepet Fülöp Tímea alakítja, Vronszkij grófot a 22 éve Kecskeméten érettségizett, óbecsei Mészáros Árpád formálja meg. Mindketten az eddigi tradícióktól nagyon is eltérő módon közelítenek figurájukhoz, de sorozatosan hangos tetszést aratva.

Az előadásról hosszabb összeállítást láthatnak a jövő keddi Múzsa magazinban.