BÁCSVÍZ Zrt. – Csökkenő vízveszteség, növekvő energiahatékonyság

2023. 11. 29., 14:45
Lezárult az egy éven át tartó projekt, mely során megújult Kecskemét és Ballószög ivóvíz hálózatának egy része. Az összesen több mint 1,8 milliárdos európai uniós és önerős forrásból megvalósult beruházás célja, hogy legalább 10 százalékkal csökkentsék a hálózat vízveszteségét, valamint növeljék az energiahatékonyságot a megfelelő hatásfokú szivattyúk beüzemelésével.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 60 képet tartalmaz

A Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken” című projekt zárórendezvényét ma (szerda) délelőtt tartották a Bácsvíz Zrt. Izsáki úti székhelyén. Az eseményen bemutatták projekt elemeit, a teljes folyamatot, a telephelyet érintő fejlesztéseket pedig nem csak a kivetítőn, de élőben is megtekinthették a résztvevők. A bejárás előtt a köszöntőkre került sor, melyek sorát Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója nyitotta meg.

- Valaki azt mondja az idő múlásáról, hogy egy szempillantás alatt elrepült, de vannak, aki azt mondják, hogy az idő nem elrepül, hanem megtelik tartalommal – mondta köszöntőjében Kurdi Viktor, visszatekintve az elmúlt egy év történéseire, melyek a projekt elindulásától a lezárásig tartó időszakot megtöltötték tartalommal.

Kiemelte, ami itt történt, igazolja, hogy van még tennivaló bőven, de azt is, hogy a konzorcium résztvevői nemhogy partner, inkább szövetségi kapcsolatban valósították meg ezt a projektet. „Bízva abban, hogy tudunk fény lenni az éjszakában, hogy tudunk előre mutatni olyan dolgokat, akár más vízszolgáltatóknak vagy ágazatoknak, amelyek, bizony, a kedvezőtlen tendenciákat megfordítja.”

Kurdi Viktor elmondta, nagyon boldog amiatt, hogy olyan döntés született az Országgyűlésben, amely arról szól, hogy a víziközmű szolgáltatás tekintetében 2024-től meg fog valósulni az, hogy az indokolt költségek a szolgáltatás biztosításához rendelkezésre fognak állni. Van tehát végre olyan kézzel fogható része is a jövőképnek, amely kapcsán méltán mondhatjuk azt, hogy ez egy korszakváltás időszaka, hogy 2024. január 1-jétől új fejezet kezdődik víziközmű szolgáltatásban.

Az ivóvíz mennyiségéről és áráról

1 ember 1 napi vízigénye 100 liter. Ez a mennyiség tartalmazza az ivás során elfogyasztott vizet, ebből főzünk, ezzel tisztálkodunk, takarítunk, öblítünk. Ez azt jelenti, hogy ez 10 nap alatt kereken 1000 liter, melynek ára ma Kecskeméten 250 Ft. Ebből pedig az következik, hogy egy ember 1 napi vízigénye 25 forintba kerül.

De miért beszélünk a vízveszteségcsökkentési igényről és a víztermelés, víztisztítás, vízszolgáltatás energiaigényét csökkentsük, ha ilyen „bagatell” összegekkel találkozunk – tette fel a kérdést Kurdi Viktor. Mert minden eszköz, ami vízszolgáltatást, üzemeltetést biztosítja, elektromos árammal működik, annak ára pedig az energiaválság következtében hatalmas mértékben nőtt. A BÁCSVÍZ Zrt. villanyszámlájánál ez azt jelenti: évi 600 millióról 2 milliárdos éves költségre növekedett.

Az üzemeltetés fejlesztése, a megújuló energiaforrások, a korszerű szivattyúk használata, az optimalizálás, mind azt a célt szolgálja, hogy minél energiahatékonyabb legyen a működés, minél kevesebb ivóvíz vesszen el, hiszen az nem termelődik újra. Így aztán nagyon fontos, hogy unokáink se mondhassák soha, hogy felelőtlenül gazdálkodtunk a vízkészlettel.

Kecskemét Megyei Jogú Város részéről Balogh Zoltán, a fejlesztéspolitikai osztályának irodavezetője szólt a résztvevőköz. . Elmondta, a projekt pénzügyi előkészítése 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a bővebb fejlesztéspolitikai forrásokkal takarékoskodott a városvezetés, így megteremtve a beruházás önerős fedezetét. Megköszönte a projektben résztvevők munkáját és kiemelte, ezzel a fejlesztéssel ellátásbiztonságunk növekedett. Csökkent annak a veszélye, hogy ezeken a szakaszokon vízveszteség, csőtörés következzen be.

Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója a kivitelező képviseletében szólt a jelenlevőkhöz, akik tájékoztatót kaptak a megvalósított projekt műszaki-szakmai eredményeiről, melynek elemei a következők voltak:

 • vízveszteség csökkentés legalább 10 százalékponttal,
 • víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése, nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréje, az energiahatékonyság növeléséhez hozzájáruló technológiához közvetlenül kapcsolódó elemek,
 • irányítási rendszerek telepítése, korszerűsítése,
 • hálózatrekonstrukció a projekt összköltségének 20%-át nem meghaladó mértékben.

A projekt elsődleges célja az érintett területet ellátó vízellátó hálózat olyan jellegű fejlesztése volt, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízellátás biztonságát, továbbá javítja a szolgáltatás színvonalát. A beavatkozások elősegítik a fenntartható üzemeltetést a csőtörések számának és a vízveszteség várható csökkenése révén a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítják a vízellátás energiahatékonyságának növelését.

A fejlesztések 7 szakaszban, az alábbiak szerint valósultak meg:

 • Kecskemét, Mártírok útja – Szent István körút vízvezeték rekonstrukció.
 • Kecskemét, Ipoly utca vízvezeték rekonstrukció.
 • Kecskemét, Betonkeverő út vezetékfejlesztés.
 • Ballószög, Bem utca – Rákóczi út hálózatfejlesztés.
 • Energiahatékonyság növelése Kecskemét I. sz. vízműtelepén.
 • Irányítási rendszer korszerűsítése Kecskemét I. sz. vízműtelepén.
 • Online monitoring rendszer, nyomásmenedzsment kiépítése Kecskemét elosztóhálózatán.

Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ballószög Nagyközség Önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. konzorciumi megállapodásukat követően sikeresen pályázott és kötött Támogatási Szerződést KEHOP-2.1.11-21-2022-00015 kódszámú „Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken” elnevezésű projekt megvalósítására. A projekt tervezett összköltsége 1,836 milliárd forint. Az európai uniós forrásból megítélt, vissza nem térítendő támogatás összege 1,285 milliárd forint. A projekt zárórendezvényét november 29-én tartotta meg a BÁCSVÍZ Zrt. a kecskeméti központi irodaházának konferenciatermében.

Szemereyné Pataki Klaudia szerkesztőségünknek elmondta, minden évben zajlik a városban vízi közműhálózat rekonstrukció, amikor több kilométeres szakaszokat cserélnek, pótolnak és újítanak fel a szakemberek.

Itt a vízveszteség csökkentése a cél, illetve az energiahatékonyság beépítése a vízi közmű-szolgáltatási rendszerbe. Hiszen látjuk, hogy az energiaárak egy új kihívást jelentettek a város életében. És ahhoz, hogy a vízdíjak kérdésében is meg tudjuk a rezsivédelmet tartani, a csökkentett vízdíjakat, ezért fontos, hogy a hozzá szükséges üzemeltetési feltételeken is javítsunk
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.