Bányais ezüstérem a World Robot Olympiad kutatási és robotverseny nemzetközi döntőjében

2023. 09. 28., 11:19
Öt kontinens 39 országának részvételével rendezték meg a dániai Odense városában a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyének, a World Robot Olympiadnak a nemzetközi döntőjét szeptember 21. és 24. között. A versenyre a magyar nemzeti döntő megnyerésével lehetett kvalifikálni. A résztvevő csapatok két kategóriában és három életkori korosztályban mérték össze tudásukat. A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola csapata pedig a 11. helyen végzett.

A Bányai Júlia Gimnázium csapata a Future Innovators kategória senior korosztályában (16 és 20 év közötti fiatalok) képviselte Magyarországot a nemzetközi döntőben. Ebben a kategóriában egy kutatási projektet kellett létrehozni és bemutatni a zsűrinek egy 2x2x2 méteres standon. A működő modellt tartalmazó kutatási projekt a senior kategóriában már tudományos számításokra alapozottan, akár egy startup kiindulópontjaként kell, hogy funkcionáljon. A szakmai zsűri felkészüléséhez egy másfél perces videót és egy 20 oldalas tanulmányt kell előzetesen beadni, természetesen angol nyelven. A több körös zsűri előtt a projektet meg is kell védeni. Az általános kommunikációs nyelv az angol.

A csapat projektje a mesterséges intelligencia kutatás egyik ágának a rajintelligenciának (swarm intelligence) a segítségével tájékozódó és működő tengeralattjáró rajt modellezte, amely a víz alatti kutatást és fizikai, kémiai, biológiai paraméterek mérését könnyítené és gyorsítaná meg. A szakmai felkészülést a Neumann János Egyetem GAMF Karának szakemberei is segítették.

A nemzetközi versenyen egyértelműen az ázsiai csapatok fölénye volt érzékelhető. A kiosztott érmek közül 15 került ázsiai országba, míg 5 európai (2 ezüst, 3 bronz) és 1 USA érem (bronz) született.

Így a bányais ezüstérem a legjobb európai eredmény is egyben. Mindezt erősíti, hogy a legkomolyabb kutatási kategóriában, a senior korosztályban született.

Ebben a kategóriában egyébként az első három helyezett csapat között összesen 1 pont volt a különbség. A 4. helyezett japán csapatot már 15 ponttal előzték meg a bányaisok.

A Neumann János Egyetem nemcsak szakmai segítséget nyújtott a felkészüléshez, hanem anyagi támogatásával tette lehetővé a csapat részvételét a versenyen.

A Bányai Júlia Gimnázium ezüstérmes csapatának tagjai:

Tóth Hanga Katalin (10. évf.)

Forgó Olivér (11. évf.)

Kakuszi Bence (11. évf.)

Felkészítő tanár (coach): Kiss Róbert

A kategória TOP 10 csapata:

A Vásárhelyi a 11. helyen végzett

A kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola robotika tehetséggondozó csoportjai közül a 4. osztályosokból álló „VPAI ROB I” (csapat tagjai: Kocsis Milán Attila, Tomonicska András Ferenc, Seremet Zalán Soma csapatvezető: Vass-Eysen Ábel) csapata a legkisebbek kategóriájában („starter”) első helyen kvalifikálta magát a World Robot Olympiad™ (WRO™) FRIENDSHIP INVITATIONAL TOURNAMENT 2023 versenyre, mely a dániai Odensében került megrendezésre szeptember 21. és 24. között. Nemzetközi versenyt ebben a kategóriában csak itt rendeznek. A világ minden tájáról érkező 37 csapattal mérhették össze tudásukat. A szombati versenynapon meglepetés kihívást is kaptak a játékosok.

Végül szoros küzdelmek, izgalmas versenykörök után a világranglista 11. helyére kerültek a vásárhelyisek.

A versenyzőket lenyűgöző programok is várták. Izgalmas élménnyel lettek gazdagabbak a Lego House látogatás során Billundban. Az Odensében született világhírű Hans Christian Andersen szülőháza is örök emlék marad.

A rengeteg látnivalón túl a kapcsolatépítésre és a barátkozásra is sok lehetősége volt a résztvevőknek, hiszen a világ minden tájáról 200 csapat közel 2.000 résztvevővel töltötte meg a helyszínt.

A vásárhelyis csapat köszönettel tartozik támogatóinak: az Edutus Egyetemnek, Kecskemét Megyei Jogú Város I. számú választókerületének, a Vásárhelyi Pál Általános Iskoláért Alapítványnak és több magánszemélynek, akiknek anyagi támogatásával valósulhatott meg utazásuk.