Báránybőrös regősök, csikósok és pásztorok űzték el a rosszat Kecskemét főterén

2022. 12. 31., 15:57
Legények, leányok, csikósok, pásztorok csergették az ostort és báránybőrbundába öltözött regősök énekeltek szombaton délben a főtéren. A néphagyomány szerint a hangoskodással, a vidámsággal az életet indítjuk be, űzzük el a rosszat, a sötétséget.
A galéria 22 képet tartalmaz

A Hírös Mag és a Hírös Rovókör szervezte meg idén is a hagyományos ostorcsergetést Kecsemét főterén. A nullkilométerkőnél sorakoztak fel a pásztorok, a csikósok, legények, leányok a csattogtatóval a kezükbe. Mielőtt kezdetét vette a hangoskodás, báránybőrbundába öltözött regősök énekeltek.

– Hajdúszoboszlón szilveszter éjjel ostorcsergetéssel vonulnak fel a pásztorok a főutcán. Bugac és Kecsemét között is van olyan kapcsolat, mint Hortobágy és Hajdúszoboszló között. Ezért ezt a szokást élesztettük fel ma a főtéren – mondta el Kiss Gabriella, a Hírös Mag előadás szervezője a helyszínen.

Míg a ma embere petárda durrogtatással és tűzijátékkal ünnepel szilveszterkor, addig régen az ostorcsergetéssel hangoskodtak. Ezt élhették át mindazok, akik ellátogattak az eseményre. Az biztos, hogy olyan hangzavart csaptak a nullkilométerkőnél, hogy – remélhetőleg - jó messze elmenekült a rossz.

Igazi betyárok lepték el a város főterét!

Közzétette: Hiros.hu – 2022. december 31., szombat