Bizottsági támogatás a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciónak

2023. 05. 23., 13:58
Egyhangúlag támogatta a városi közgyűlés környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciót, mely további hazai és uniós források elnyerése esetén fellendítheti Homokbánya városrész, majd potenciálisan más kecskeméti városrészek fenntartható fejlesztését.

Az előterjesztő Gaál József alpolgármester nevében dr. Orbán Csaba, a polgármesteri hivatal osztályvezetője ismertette: a koncepció lényege energetikai fejlesztések megvalósítása Kecskeméten az éghajlatváltozás enyhítése és a hatékonyabb, megújuló forrásokra támaszkodó energiaellátás biztosítása érdekében.

Az elmúlt egy év folyamán kidolgozott beruházási koncepció Homokbánya városrészre, és három fő témára fókuszál: az elektromobilitás fejlesztésére, a geotermikus hőforrások lehetséges kiaknázására, valamint a napelem-kapacitás bővítésére.

Dr. Orbán Csaba kiemelte: egyelőre a beruházási koncepció áll készen, a közgyűlési jóváhagyást követően az európai uniós elbírálás ez év végig várható, majd pozitív eredmény esetén újabb pályázatok révén kerülhet sor a részletes tervek elkészítésére, illetve a kivitelezésre. Mindezek együttesen 5-6 év időtávban valósulhatnak meg.

A beruházási koncepció részleteit Debreczeni Attila, a koncepció kidolgozásában résztvevő Finn Kereskedelmi Iroda vezetője ismertette a bizottság ülésén.

Mint mondta, a helyi geotermikus hőforrások kiaknázása különösen hatékony az olyan külső városrészekben, mint Homokbánya, ahová a távhő vezetékeken való eljuttatása nem lenne gazdaságos. A geotermikus források feltárásához költséges és rizikós próbafúrásokra van szükség, reményeik szerint a kockázatok viseléséhez állami segítséget is kapnak majd. Amennyiben Homokbányán sikeres lesz a projekt, más külső városrészekben is lehet gondolkodni hasonló fejlesztéseken.

Ami az elektromobilitást illeti, elsősorban a tömegközlekedés és a hulladékszállítás ezirányú fejlesztését tartalmazza a koncepció, melynek kidolgozásakor természetesen egyeztettek a KeKóval és más helyi cégekkel (a geotermikus energetikai fejlesztésekről például a TERMOSTAR-ral.) A koncepcióban felvetik a hidrogénmeghajtású járművek alkalmazásának lehetőségét is. Ebben egy német-holland cég is közreműködhet, mely hulladékból hidrogént előállító technológiát szállíthat a projektbe, komoly németországi referenciákkal - említette Debreczeni Attila.

A kecskeméti önkormányzat 2021 decemberében nyújtotta be a pályázati dokumentációt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának részeként elindított és a European City Facility (EUCF) - "Városokkal a városokért" nevű szervezet által koordinált pályázati felhívásra. Az EUCF bíráló testülete a Green & Cool Kecskemét projektötletet támogatásra érdemesnek találta, ennek köszönhetően kerülhetett sor a beruházási koncepció kidolgozására 2022 májusától mostanáig. A beruházási koncepció alapvető célja, hogy a kidolgozott műszaki javaslatokkal további, a megvalósítást segítő forrásbevonásokhoz biztosítson jó kiindulási alapot az önkormányzat számára mind hazai, mind uniós pályázati lehetőségek tekintetében - olvasható az előterjesztésben.