Bodri Ferenc emlékkiállítása a Katona József Könyvtárban

2023. 02. 22., 19:03
Poszthumusz kiállítást szervezett a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Pedagógia Sub Rosa Egyesület a Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész 80. születésnapja alkalmából a könyvtár nagytermében.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 23 képet tartalmaz

Február 28-án lenne 80 esztendős Bodri Ferenc, Kecskemét nehéz sorsú és nehéz természetű grafikus- és festőművésze. A kerek évforduló tiszteletére szervezett közös poszthumusz emlékkiállítást a könyvtár és a művész emlékét elkötelezetten ápoló Pedagogia Sub Rosa Egyesület. A Bodri Ferenc Baráti Kör közösségi oldalán az utóbbi hetekben sorra jelentek meg kiállításra felajánlott képek, amelyekkel ritkán, vagy sohasem látott Bodri-művek, magángyűjtemények féltve őrzött darabjai kerülhettek be a tárlat anyagába.

 A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos kutatója, aki a közelmúltban a gyűjteményük részévé vált kisgrafikákról, Bodri Ferenc kecskeméti prominensek számára tervezett ex libriseiről beszélt.  Pintér Lajos József Attila-díjas költő, a Forrás irodalmi folyóirat nyugalmazott szerkesztője egy korábbi, a lapban is megjelent kiállítás-megnyitó szövegét olvasta fel a közönségnek, és felelevenítette a hányatott sorsú, önpusztító életet élő és József Attila-i méretű anykomplexussal megáldott grafikusművészhez fűződő közös emlékeit. A vernisszázson Sirkó László színművész mondott el néhányat Bodri Ferenc kedves versei közül, és részleteket olvasott a festő-grafikus művészetelméleti írásaiból.

A plakátokat, grafikai lapokat és festményeket, valamint ex libriseket tartalmazó kiállítási anyag március 4-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási napjain, 15 és 18 óra között.