Christian Wolff: munkatársaink csúcsminőséget gyártanak

2023. 02. 03., 17:44
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. minden dolgozója bruttó 870 ezer forintos bónuszt kap április 10-ig. Ez az extra juttatás annak köszönhető, hogy a kollégák rendkívül magas minőségben végzik munkájukat, mely eredményeképp a 2022-es év, minden nehézség ellenére, igazán nyereséges volt. A témában Christian Wolff-ot, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatóját kérdezte kollégánk.
Christian Wolff

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. minden dolgozója április 10-ig, bruttó 870 ezer forintos bónuszt kap. Ez a kecskeméti gyár történetében először fordul elő. A juttatás annak köszönhető, hogy a tavalyi évben rendkívül magas szinten végezték a kollégák munkájukat, ezért a cég sikeres üzleti évet zárt.

- Munkatársaink a garancia a vállalat sikerére, hiszen nap, mint nap csúcsminőségben gyártják az autókat a világ minden táján élő ügyfeleink számára. Mindannak ellenére, hogy nehéz és kihívásokkal teli volt a 2022-es év, úgy, mint például a chiphiány, illetve az ukrajnai válság, sikerült elérni a céljainkat. Én nagyon örülök annak, hogy a cégünk történetében először elérhettük azt, hogy a mi dolgozóink is részesüljenek a vállalat sikeréből és eredményéből hasonlóan a németországi gyárakhoz, ahol ez már bevett gyakorlat - mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója.

Nem ez az első eset, hogy a Mercedes a munkavállalók segítségére siet. Az infláció okozta nehézségekben is kaptak extra juttatást az ott dolgozók.

- Tavaly is bebizonyítottuk azt, hogy mi, mint Magyarország legvonzóbb autóipari munkáltatója, gondoskodunk a munkavállalóinkról. Amikor láttuk, hogy tavaly ősszel nagyon megemelkedtek a rezsidíjak, akkor fontosnak tartottuk, hogy a költségek fedezésében segítsük a kollégáinkat egy egyszeri, külön kifizetéssel. Ezt követően leültünk a szakszervezetekkel és sikerült bérmegállapodást kötnünk 2023-ra. Ez a csomag tartalmazza először is az alapbéremelést.

Most januárban már 17%-kal növekedett meg a munkavállalóink fizetése, amit már kézhez is kaptak. Majd augusztusban egy újabb 7%-os emelésre kerül sor. Az eredményrészesedést április elején fogják megkapni a kollégák.

Mindazok, akik 2022-ben rész- vagy teljes munkaidőben dolgoztak, legyen szó saját, vagy kölcsönzött munkaerőről. Ez a bónusz 870 ezer forintot. A harmadik eleme a bérmegállapodásnak az az, hogy folyamatosan figyeljük az inflációs helyzet alakulását. Negyedévente vizsgáljuk felül azt, hogy az infláció meghaladja-e az általunk meghatározott értéket. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor ismét extra juttatást kapnak segítségképp a munkavállalók. Ez a teljes 2023-as bérfejlesztési csomag a legtöbb nálunk dolgozónál egy közel 30%-os béremelkedést jelent a tavalyi évhez képest - emelte ki Christian Wolff.

A Mercedesnél megkötött bérmegállapodásba tavaly került be a nyereségrészesedés kifizetése is. Ez az első Németországon kívüli gyár, ahol ilyen intézkedést sikerült bevezettetni. Mind a bérfejlesztési csomag, mind pedig az eredménybónusz azt a célt szolgálja, hogy a cég elégedett, jó szakemberekkel tudjon együtt dolgozni.

- Már most is nagyon vonzó munkáltató vagyunk és továbbra is azok akarunk maradni. Szilárd meggyőződésünk, hogy csakis olyan elégedett munkatársakkal, akik nem is szándékozzák elhagyni a vállalatot, tudunk jó minőségben autót gyártani. Különböző módszerrel figyeljük ezt az elégedettséget. Egyrészt mi magunk, itt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-nél rendszeresen mérjük a munkatársainkat, a legutóbbi eredmények nagyon pozitív képet mutattak. Eszerint kollégáink nagyon jól érzik magukat nálunk és értékelik az MBMH-t, mint munkáltatót, munkaadót. Emellett külső felmérések eredményit is figyelembe vesszük, azok is pozitív képet mutatnak. Pl. a Randstad felmérése alapján a legvonzóbb autóipari munkáltató vagyunk. Ezen kívül a munkatársak is nap mint nap bizonyítják azt, hogy szeretnek itt dolgozni, hiszen nálunk mindössze minimális fluktuációról beszélhetünk. Rendkívül kiemelkedő az a minőség is, amit a kollégáink nap mint nap itt, a gyárunkban előállítanak.

Ennek bizonyítéka, hogy a nálunk gyártott CLA immáron másodszorra nyerte el a GD-Power elismerést, ami egyébként a hosszútávon mutatott jó minőségnek a jele. Mindenképpen nagy jelentőséggel bír ez számunkra, hiszen ez is egyfajta munkaerő-megtartó erő. Mert továbbra is az a szándékunk, hogy a nálunk dolgozó szakembereket megtartsuk - hangsúlyozta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója.

A kecskeméti gyárban a következő időszakban is nagymértékű fejlesztés, és nagyszámú munkaerő toborzás zajlik le.

- S, ha már a jövőről beszéltünk, akkor a tavalyi évben jelentettük be a kecskeméti gyár bővítését. Itt nem csupán új gyáregységek létesülnek, hanem új modelleket is fogunk gyártani. Ezek tisztán elektromos modellek lesznek a Mercedes-Benznek core luxury területéről. Az új gyáregységeknek az építkezése gőzerővel halad. Szintén a jövőt illetően, nagyon sokat foglalkozunk a saját munkavállalóink továbbképzésével. Számos fejlődési lehetőséget kínálunk számukra. Továbbá kibővítettük a képzési kapacitásainkat a duális szakképzés és egyetemi képzés területén is. És nem csak a saját kollégáinknak kínálunk sok lehetőséget, hanem a régióban, sőt, egész Magyarországon. Hiszen ezekben a gyáregységekben a fehér gallérosok tekintetében több mint 100 új munkahelyet kell megtöltenünk, a kék gallérosok esetében pedig több mint 1000 új munkahely kínálkozik. Mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne részese lenni a kecskeméti gyár sikertörténetének - beszélt a tervekről Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary ügyvezető igazgatója.

Első körben technikusokra, karbantartókra, illetve folyamattámogató üzemmérnökökre van szükségük, de a későbbiekben ki fogják terjeszteni a toborzási aktivitásaikat.