Cifra farsangot tartottak a palotában

2024. 02. 10., 19:35
Farsangi kreatív családi napot tartottak szombaton a Cifrapalotában. A gyermekek és szüleik elkészíthették saját velencei stílusú álarcukat a közelgő farsangi időszakra.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 16 képet tartalmaz

Nagy gondossággal kerültek fel a díszek az álarcokra szombaton a Cifrapalotában. A farsangi kreatív családi napon a mindenki által ismert, velencei stílusú maszkokat készíthették el a gyermekek. Egyikük olyan büszke volt a művére, hogy még nekünk is megmutatta.

A gyermekek és szüleik több féle álarcból válogathattak, volt sima szemüveg alakú, udvari bohócos és macska formájú is. Ezeket flitterekkel, gyöngyökkel, tollakkal, sújtás jellegű szalagokkal, valamint csillogós, arany, ezüst filctollakkal lehetett díszíteni.

Velencei stílus álarcot lehet készítünk, a korabeli Mátyás király udvarában tartott maszkabálok nyomán. Nyilvánvaló, hogy ők már nem ezeket az olcsó maszkokat készítették, nem feketével, korommal kenték az arcukat, hanem elegánsabb, drágább anyagból készült maszkokat készítettek maguknak. Természetesen Velencéből hozták ennek az eredeti prototípusát
— hangsúlyozta Merinu Éva, múzeumpedagógus.

A Cifrapalotában már bevett szokás, hogy a jeles napokhoz, időszakhoz kapcsolódnak egy-egy programmal. Így került terítékre szombaton a farsang, melyen több visszajáró vendég is részt vett.