Címke: evangélikus templom
Keresés
Dátum választó
Rendezés
618 találat
2024.03.23

Ifjú tehetségek közös koncertje az evangélikus templomban

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében Komoly mosolyok – Vox Iuventutis (Az ifjúság hangja) címmel rendeztek hangversenyt péntek este az evangélikus templomban. A Kecskeméti Zenészegylet által szervezett koncerten a Kecskeméti Kodály Iskola végzős diákjai léptek fel – hangszeres muzsikájukban, közös énekükben és az est narrátora jóvoltából egy szép költeményben gyönyörködhettek a zeneszeretők.
2024.03.18

Örömmel adták tovább Bach és kortársai örökségét

A Bach Mindenkinek Fesztivál keretében kamaraestet rendeztek vasárnap este az evangélikus templomban. A hangversenyen Gerhátné Papp Rita zongora- és csembalóművész, a Kodály Iskola tanára, valamint két fia – Balázs hegedűn, Domonkos orgonán játszva –, illetve cselló- és viola da gamba-művész zenész társa, Szászvárosi Sándor Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann és Carl Friedrich Abel műveit szólaltatták meg.
2024.02.25

Óriási volt az érdeklőkés a szecessziós városnéző sétára

Megtöltötték a Városháza dísztermét szombaton a szecessziós városnéző séta résztvevői. Az ifj. Gyergyádesz László művészettörténész által vezetett séta itt, a felújított díszteremben vette kezdetét egy rövid előadással, majd a Sajtópalota, az egykori katolikus bérház helyén álló Lordok háza, az Ifjúsági Otthon és a mellette álló izraelita bérház, a Luther-palota, az Újkollégium, a Cifrapalota, végül a városi vagy úri kaszinó épülete adták a séta állomásait. Mindenhol olyan érdekességeket tudhattunk meg az épületekről és általában Kecskemét történetéről, amelyek a helybéliek többsége számára is újdonságot jelenthettek.
2024.02.24

Öröménekléssel ünnepelte jubileumát a tízéves MEDrigál Kórus

Megalakulásuk 10. évfordulója alkalmából péntek este az evangélikus templomban ünnepi koncertet rendezett a MEDrigál Kórus. Az együttes 2014 februárjában tartotta meg első közös próbáját, azóta Szabó Sándor vezetésével számos kórházi rendezvényen léptek már fel, emellett Gödtől Ballószögön és Kecskeméten át Jánoshalmáig több településen is szerepeltek. A jubileumi hangversenyen – amelyen zongorakísérőként Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet volt a segítőjük – a tagok legkedveltebb kórusműveit szólaltatták meg. A szép számban megjelent zeneszeretők igazi öröméneklésnek lehettek tanúi, a MEDrigál Kórus és vendégeik, a Berta István vezette Lajosmizsei Városi Kamarakórus énekeikkel bizonyították Kodály Zoltán szavainak igazságát: „A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”
2023.07.31

Orgonaszó egymás után négy templomban az Orgonák Éjszakáján

Egy négytemplomos séta keretében négy orgonakoncerten vehet részt bárki, aki Kecskeméten jár augusztus 5-én. A különleges rendezvényt úgy alakította ki a Filharmónia Magyarország, hogy egymás után mind a négy koncerten részt lehessen venni, az egyik végeztével átsétálva a következő templomi helyszínre. Mindegyik helyszínen más-más orgona szólal meg, más-más akusztikai viszonyok mellett.
2023.05.14

Méltó, elegáns urnatemető épült az evangélikus templomban

Kereken 200 urnafülkét tartalmaz a kecskeméti evangélikus templomban tavaly megnyílt új kolumbárium. Az Ybl-épület hátuljában található boltíves helyiséget gyönyörű fakereszt díszíti, melynek saját története van. Az egyik urnafülke fedőlapjára nemrég aranyozott Luther-rózsa került. A letisztult, egyszerűségében elegáns urnatemető létrehozásáról és jelentőségéről Kis János nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk.
2023.04.05

Húsvéti szertartások Kecskeméten

A hamvazószerdával kezdődött 40 napos nagyböjt nagypénteken éri el csúcspontját Jézus kereszthalálával. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a szent három napon Kecskeméten is ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak.
2022.12.29

Kecskeméten koncertezett Rákász Gergely

Zsúfolásig megtelt szerdán este a kecskeméti Evangélikus Templom. Rákász Gergely hozta el ugyanis a hírös városba a Karácsonyi Meditációk című koncertjét. Az orgona művész egy meghitt, meditatív estet tartott a közönségnek.