Kategória: Történelem
Keresés
Dátum választó
Rendezés
82 találat
2024.07.23

Ilyen lesz a 2024. évi Kurultaj

A Magyar Turán Szövetség a legnagyobb magyar hagyományőrző közösség a Kárpát-medencében. A szövetség a Magyar Turán Alapítvánnyal közösen, 2024-ben, augusztus 9-10-11-én Bugacon ismét megrendezi a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést. A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Az ünnep az sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is.
2024.07.23

Közvilágítást kapott a Hunyadi tér és a szekérkerék is visszakerült a helyére

Az 1456-os nándorfehérvári diadal emléknapját ünnepelték hétfő este a Hunyadi János téren, ahol ez alkalomból visszahelyezték a Hunyadi-szoboregyüttes részét képező, korábban ellopott szekérkereket, és felgyulladt az a három lámpa is, mely mostantól minden éjjel megvilágítja a lovasszobrot, valamint a közeli haranglábat. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is.
2024.06.08

A Boldogasszony rózsakert tízéves születésnapját ünnepelték

Majdnem pontosan tíz évvel ezelőtt, 2014. június 7-én nyitották meg Kecskemét legszebb rózsakertjét a Katona József Gimnáziummal szemben. A Boldogasszony rózsakert nem csak egy virágoskert: "élő rózsafüzér", ahogyan Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogalmazott a kert születésnapját ünneplő szombat délutáni eseményen. A szép számban megjelent érdeklődők szabadföldi és balkonvirágokkal térhettek haza Gyenes István kertész jóvoltából.
2024.05.13

Megérkezett a Terror Háza Gulag-vándorkiállítása két kecskeméti iskolába

Megérkezett hétfőn a Terror Háza Gulag-vándorkiállítása két kecskeméti iskolába. Reggel a Szent Imre Katolikus Általános Iskola, déltől pedig a Zrínyi Ilona Általános Iskola 7-8. osztályos diákjai vehettek részt rendhagyó történelemórán Balogh Gábornak, a Terror Háza történészének vezetésével. Az izgalmas előadásban megelevenedtek a kényszermunkatáborok mindennapjai, és a diákok hallhattak arról is, milyen hozzáállás és milyen praktikák kellettek ahhoz, hogy valakinek esélye legyen túlélni a nem ritkán többéves rabságot.
2024.03.14

Év végén kerülhet képernyőre a grandiózus Hunyadi-sorozat

Várhatóan az idei év vége felé kerülhet képernyőre a nemzetközi produkcióban és színészgárdával készülő grandiózus Hunyadi-tévésorozat tíz epizódja. Bán János – írói nevén Bán Mór –, a filmsorozat alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője a nemzeti ünnep előestéjén tartott előadást Kecskeméten a Hunyadiak történelmi szerepéről, történelmi sikereink és tragédiáink ellentmondásos feldolgozásáról és az e téren fennálló adósságainkról.
2024.02.28

Csecsemők és gyermekek maradványaira bukkantak a régészek a Kéttemplom közben

18 csecsemő és gyermek teljes vagy részleges csontvázát tárták fel a régészek a Kodály Intézet felújításához kapcsolódó ásatás újabb szakaszában az elmúlt hetekben. A mintegy 15 m2 -es területen, ahol Kecskemét legősibb temetője volt, jelentős mennyiségű szórvány embercsontot gyűjtöttek és dokumentáltak a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai. Előkerült a föld mélyéről többek között egy kislány, akinek bronzspirállal kivarrt gyöngyös pártát helyeztek a fejére.
2024.02.26

Hajagos Csabával emlékeztünk a kommunista diktatúrák áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek vasárnap délután Kecskeméten a Lestár téren. A téren álló egykori ÁVH épületről, amely Kékítőként vonult be a korabeli nyelvhasználatba, Hajagos Csaba készített egy filmet. A kommunista diktatúrákról és azok hatásáról a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa beszélget a KTV hétfői Kiemelő magazinjában.