Kategória: Történelem
Keresés
Dátum választó
Rendezés
52 találat
2024.03.14

Év végén kerülhet képernyőre a grandiózus Hunyadi-sorozat

Várhatóan az idei év vége felé kerülhet képernyőre a nemzetközi produkcióban és színészgárdával készülő grandiózus Hunyadi-tévésorozat tíz epizódja. Bán János – írói nevén Bán Mór –, a filmsorozat alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője a nemzeti ünnep előestéjén tartott előadást Kecskeméten a Hunyadiak történelmi szerepéről, történelmi sikereink és tragédiáink ellentmondásos feldolgozásáról és az e téren fennálló adósságainkról.
2024.02.28

Csecsemők és gyermekek maradványaira bukkantak a régészek a Kéttemplom közben

18 csecsemő és gyermek teljes vagy részleges csontvázát tárták fel a régészek a Kodály Intézet felújításához kapcsolódó ásatás újabb szakaszában az elmúlt hetekben. A mintegy 15 m2 -es területen, ahol Kecskemét legősibb temetője volt, jelentős mennyiségű szórvány embercsontot gyűjtöttek és dokumentáltak a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai. Előkerült a föld mélyéről többek között egy kislány, akinek bronzspirállal kivarrt gyöngyös pártát helyeztek a fejére.
2024.02.26

Hajagos Csabával emlékeztünk a kommunista diktatúrák áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek vasárnap délután Kecskeméten a Lestár téren. A téren álló egykori ÁVH épületről, amely Kékítőként vonult be a korabeli nyelvhasználatba, Hajagos Csaba készített egy filmet. A kommunista diktatúrákról és azok hatásáról a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa beszélget a KTV hétfői Kiemelő magazinjában.
2024.02.25

Óriási volt az érdeklőkés a szecessziós városnéző sétára

Megtöltötték a Városháza dísztermét szombaton a szecessziós városnéző séta résztvevői. Az ifj. Gyergyádesz László művészettörténész által vezetett séta itt, a felújított díszteremben vette kezdetét egy rövid előadással, majd a Sajtópalota, az egykori katolikus bérház helyén álló Lordok háza, az Ifjúsági Otthon és a mellette álló izraelita bérház, a Luther-palota, az Újkollégium, a Cifrapalota, végül a városi vagy úri kaszinó épülete adták a séta állomásait. Mindenhol olyan érdekességeket tudhattunk meg az épületekről és általában Kecskemét történetéről, amelyek a helybéliek többsége számára is újdonságot jelenthettek.
2024.02.11

Idén 170 éves a kiskunhalasi kórház - Fotókiállítással kezdődik az ünneplés

„Az egészségügy az emberről szól!” Így nyilatkozott Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója a Kecskeméti Televíziónak az intézmény fennállásának 170. évfordulója alkalmából elindított programsorozat nyitórendezvényén, szombaton. Szögi Ágnes fotóművész képeit mutatja be a most megnyílt tárlat. A vásznon öröm és bánat egyaránt megjelenik.
2024.02.08

Fáklyás megemlékezés, múltidéző séta, bővülő kiállítás: elkezdődött a Muraközy 200 emlékév

Muraközy János születésének 200. évfordulóján kezdetét vette a neves kecskeméti festőművész, '48-as hős és városi hivatalnok előtt tisztelgő emlékév. Csütörtök délelőtt megkoszorúzták az Ókollégium falán lévő Muraközy-emléktáblát, és énekkel, verssel, köszöntő beszéddel emlékeztek rá. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a március 15-i nemzeti ünnep előestésén tartandó fáklyás megemlékezés, de csatlakoznak a hamarosan kezdődő Házasság Hete programjaihoz is, múltidéző városi sétát rendeznek, a Ráday Múzeum állandó Muraközy-kiállítása pedig négy új képpel gyarapodva várja látogatóit.
2024.01.25

Gyenes Pál összes dédunokája jelen volt az idei Pál-napi megemlékezésen

Idén is megtartották a már hagyományos Pál-napi megemlékezést Gyenes Mihály egykori házánál, ahol 1843. január 25-én egy névnapi összejövetelen a húszéves Petőfi is részt vett. Ez az élmény ihlette első Kecskeméten született versét, mely a Pál-napkor címet viseli. A Hírös Agórában tartott előadásán Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, a Katona József Emlékház vezetője megvilágította a vers születésének helytörténeti hátterét, majd megkoszorúzták az egykori Gyenes-ház helyén álló emléktáblát a Jókai utcán. A megemlékezést Gyenes Mihály nevelt fia, Gyenes Pál mind a hét dédunokája megtisztelte jelenlétével.
2023.12.30

Akikre büszkék vagyunk - Tehetséggondozó irodalmi és videós pályázat fiataloknak

A Kecskeméti Médiacentrum tehetséggondozó irodalmi és videós pályázatot hirdet 14 és 24 év közötti fiatalok számára „Akikre büszkék vagyunk” címmel. Ennek egyik célja, hogy középpontba helyezze azokat, akik 2023-ban rangos elismerésben részesültek és példájukat sok-sok fiatallal megismertesse.
2023.11.19

Régi sztorik, sokéves barátságok: múltidézés a 40 éves Logi Klubnál

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban alakult meg Kecskeméten a Logi Klub. A számítástechnika akkoriban még gyerekcipőben járt, de már sokan érdeklődtek iránta. A főképp fiatalokat vonzó kecskeméti klubban megismerhették a korabeli számítógépes játékokat, emellett programozást, játékfejlesztést, számítógépes grafikát tanultak az érdeklődők, és persze erős közösség is formálódott. Az egykori tagok a régi időket idézték meg szombaton a Széchenyivárosi Közösségi Házban.