Családi nap Kecskemét főterén

2023. 09. 16., 14:19
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület idén is megrendezi hagyományos, Gyermekeink a kincseink elnevezésű programsorozatát, amely ezúttal a Budapesti Demográfiai Csúcs kísérőrendezvényeként és támogatásával megvalósuló Családi nap keretében zajlik Kecskeméten. Mutatjuk a szombatra tervezett programokat:
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 16 képet tartalmaz

A számos civil szervezet és intézmény, valamint a történelmi egyházak összefogásával megvalósuló Gyermekeink a kincseink programsorozattal a szervezők a gyermekvállalás fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

 A közel kilencven éve, 1934-ben nagy sikert aratott „Kecskemét, a gyümölcs és a gyermek városa” jelmondattal meghirdetett gyermekfelvonuláshagyományát 2007-ben élesztette újjá a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház elől induló gyermekfelvonulásához szeptember16-án, szombaton 16 órakor a babakocsik mellett ismét várják a kismotorral és futóbiciklivel érkező gyermekeket és családjaikat is, és ezúttal is díjazzák a legszebben feldíszített babakocsikat. (gyülekező 15:45-től)

A gyermekeket a néphit szerint a gólya hozza, ezért a felvonulást gólyalábasok kísérik, síppal-dobbal. A menet során megelevenedik a „Gólya viszi a fiát…”mondóka is. A bátor jelentkezők ki is próbálhatják a gólya szárnyakon repülőszéket.

A felvonulás előtt, 14 és 16 óra között a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, a Déli ASzC Kocsis PálMezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola diákjai, aHírös Családmentor Egyesület és a Ciróka Bábszínház közreműködésével közösbabakocsi díszítésre várják a családokat a Kossuth-szobornál.

A főtérre érkező menet résztvevőit az egyházak képviselői megáldják, majd a szervezők átadják a legszebben feldíszített babakocsiknak járó díjakat.

 A család fontosságát hirdető programot, a Mózeskosár körbejár elnevezésűkezdeményezést 2013 augusztusában indította útjára a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, és azóta évente két alkalommal, decemberben, az adventiünnepkörhöz kapcsolódóan, valamint augusztusban, a Hírös Hét Fesztiválrészeként valósították meg. Kérésük mindössze annyi volt a megajándékozottakhoz, hogy hat-nyolc hónap után, amikor már nincs rá szükségük, keressenek rokonaik, barátaik körében egy olyan családot, amely szívesen fogadja és használja a vesszőből font kosarat. Így jár a mózeskosár körbe, körbe…

A kezdeményezés keretében, a szervezet munkatársai az eddigi 19 átadóünnepségen 190 családot ajándékoztak meg, és így 190 mózeskosarat adtak át. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a huszadik, jubileumi átadó ünnepség keretében is megajándékoz tíz kecskeméti újszülöttet és családját egy-egy mózeskosárral, a hozzá tartozó babakelengyével és vásárlási utalvánnyal.