Családjogról szóló előadást hallhattak a Hírös Szenior Egyetemen

2023. 04. 06., 15:37
A Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét programmal összefogásban tavasszal folytatja a Hírös Szenior Egyetem előadássorozatát. Szerdán dr. Somfai Balázs tartott előadást az egyetem CAMPUS-án Az életen átívelő család(jog) címmel.
A galéria 8 képet tartalmaz

Szerdán újabb előadást hallhattak az érdeklődők a Hírös Szenior Egyetem sorozatának köszönhetően. Az előadó ezúttal dr. Somfai Balázs, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálatának telephely-vezetője volt, a téma pedig: Az életen átívelő család(jog). A szakember elsőként a házasság témáját érintette.

– A házasság nem szerződés, hanem intézmény. Polgári szertartásról beszélünk, hivatalosan anyakönyvvezető előtt köthetünk házasságot, ennek vannak alapelemei, ha ezeknek nem felelünk meg, akkor a házasság létre sem jön – fejtette ki.

Ilyen elvárások például, hogy az anyakönyvvezető hivatalos minőségében álljon előttünk, továbbá az, hogy minimum 30 nappal a házasságkötés előtt a párnak be kell jelentkeznie. A házasságkötésen a pár mindkét felének jelen kell lennie és fontos, hogy cselekvőképes állapotban legyenek. Magyarország a monogámia elvét követi, vagyis egy férfi egy nőt vehet feleségül.

A házassági vagyonjog tekintetében a szakember kitért arra is, mit tekintünk közös vagyonnak.

Közös vagyonnak azt tekintjük, amit a házastársak a házassági életközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. Külön vagyon az, ami a házastársaknak az életközösség előtt megvolt. Amivel "besétálok" a házasságba, az marad külön vagyonom, a házasság fennállása alatt is, kivéve annak a jövedelme, a hasznosításból befolyt összeg. Például ha valaki 2-3 üzlethelyiségből él, akkor maga az üzlethelyiség megtartja a külön vagyoni jellegét, az ebből származó bevétel azonban a közös vagyon része
— magyarázta dr. Somfai Balázs.

Az előadó a válás, a gyermekelhelyezés és az öröklés témáját is érintette.

– Ma már nem teljes haszonélvezeti jog illeti meg a volt házastársat, hanem egy gyermeki jog. Tehát ha van két gyermek, akkor három felé oszlik az örökség, kivéve ez alól a házastársi közös lakást és a berendezési tárgyakat, azon haszonélvezeti joga marad a házastársnak. Ha nincsenek leszármazók és nincsenek szülők, akkor kizárólagosan a házastárs örököl, kivéve az ági vagyont, azt, ami az örökhagyóról a felmenőiről ingyenesen hárult rá – részletezte.

Ennek az a célja, hogy azok a vagyontárgyak, amik az egyik családban öröklődnek, ne egy másik családhoz kerüljenek. Dr. Somfai Balázs a végrendelkezés témájával zárta előadását, majd válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

A Hírös Szenior Egyetem előadássorozat keretében április 19-én dr. Nagy András tart majd előadást az aktív idősödésről és a szívbetegségek megelőzéséről.