Dr. Kocsis Krisztián – egy rendkívüli ember a Esély-es Esték! sorozatban

2022. 11. 24., 18:31
Valódi és hiteles példakép lehet a hazai roma közösség számára az a cigány származású kutató, aki az Esély-es Esték! csütörtök esti vendége volt a Hírös Agórában. Dr. Kocsis Krisztián neurobiológus, agykutató a mecseki putriból küzdötte fel magát és lett elismert szaktekintély.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 20 képet tartalmaz

Az Esély Központ szervezésében mostantól havonta kerül sor olyan előadásra, amelynek keretében rendkívüli embereket, példaképek ismerhetnek meg az érdeklődők. Olyan cigány közéleti szereplők mutatkoznak majd be, akik hátrányos helyzetből, a mélyszegénységből küzdötték fel magukat és értek el kiemelkedő sikereket munkájukban, a tudományban, a közéletben, a sportban vagy a művészetben.

A mai (csütörtök) vendég egy rendkívüli fiatalember dr. Kocsis Krisztián volt. A cigány származású agykutató ötéves koráig egy Baranya megyei kisfaluban élt, majd nem roma apukája Budapestre vitte a szörnyű körülmények közül. Néhány hónap múlva azonban állami gondozásba került. Több nevelőszülőnél is élt, míg végül egy olyan házaspárhoz került, akiket ma is a szüleinek tekint.

Sok-sok nehézséggel kellett megküzdenie, a gyermekkorában elszenvedett nélkülözés, a verések, de főként a szeret hiánya miatt. A gyermekkorában átélt traumák sora mind a mai napig kihat életére, de mindezek ellenére küzdötte fel magát és ma már elismert neurobiológus, agykutató Szegeden.

Dr. Kocsis Krisztián neve akkor vált ismertté, amikor 2019-ben jelölték a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt-díjra. Kecskeméti előadása előtt – a fiatalember története kapcsán - Engert Jakabné alpolgármester a támogató családi környezet valamint a szociális ellátórendszer fontosságára hívta fel a figyelmet.

Krisztián kötetlen formában beszélgetett a hallgatósággal. Mint a Kecskeméti Médiacentrumnak nyilatkozva elmondta, az a célja, hogy felhívja a figyelmet a mélyszegénységben élők helyzetére, egyfajta utat mutatva számukra. Hangsúlyozta, hogy ebben a folyamatban nem az ő személye a fontos, sokkal inkább az a segítő-támogató közösség, amely igazán hatékonyan tud fellépni a hátrányos helyzetben élő fiatalok érdekében.