Édes dinnye a termelőktől

Az idei változékony időjárás ismét kihívások elé állította a dinnyetermelőket. Tavasszal ugyanis a hideg és az éjszakai fagyok, a nyár beköszöntével pedig a forró, száraz idő sem kedvezett a dinnyéknek, mivel kevesebb víz érte őket, mint amire szükségük lenne. A kevés csapadék miatt Szentkirályon például csepegtető öntözést alkalmaznak az ültetvényen, de a dinnye még így is szenved a szárazságtól.

Vörös Dezső szentkirályi őstermelő elmondta, a kialakult időjárás mellett is jó lett a termés. Tavaly nyár elején még jónak ígérkezett, de nagyon sok helyen, így Szentkirályon is, a jégeső elverte a fél termést és hatalmas károkat okozott a termelőknek. Az idei évben azonban ebből a szempontból szerencsésebben alakult, és már hamarabb be is tudták takarítani a gyümölcsöt, mint az előző évben.

Vörös Dezső hangsúlyozta, hogy a minőség kulcsfontosságú: „Amit a piacokon, meg az útszéli standokon lehet kapni, azok általában jobb minőségűek. Aki az áruházban vásárol, az nem biztos, hogy olyan minőségi dinnyét fog beszerezni, mint aki a termelőtől vásárolja meg” – mondta el.
A magyar termelők csak éretten szedik le a dinnyét, így érdemes a piacokon és az útszéli standoknál beszerezni a nyári gyümölcsöt. Így biztosan egy jó minőségű, napérlelte dinnye kerül az asztalra otthon.
