Egyetemes biztonság!

KÖZLEMÉNY
2024. 06. 16., 12:30
Eredményes és szakmai szempontból is motiváló a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Neumann János Egyetem munkacsoportjainak az együttműködése. A kecskeméti egyetem 2023-ban csatlakozott a rendőrség munkájához, mint szakmai támogató. A két szervezet munkatársainak az együttműködése pedig gyorsan megmutatta eredményességét.

A nyári időszakban három közéleti eseménnyel is készül a Neumann János Egyetem és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A két szervezet együttműködésének féléves értékelőjén elmondták, hogy a Múzeumok éjszakájára a CédrusNet rendezvényeire és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai fórumaira is közös előadásokat fejlesztettek a szakemberek. A cél minden estben a bűnmegelőzés.

A kecskeméti egyetem munkatársainak és a vármegyei rendőröknek az együttműködése még decemberben indult egy kölcsönös megállapodás keretében, amelyben a főkapitányság vállalta, hogy bűn- és balesetmegelőzési oktatást tart a hallgatóknak és lehetőséget biztosít szakmai gyakorlatok letöltésére, valamint teszteli az egyetem által kifejlesztett pilóta nélküli légi járművek működését. Az egyetem pedig oktatásokat és tréningeket tart a rendőröknek a mesterséges intelligencia és drónok használatával kapcsolatosan és segíti a kiberbűnözés elleni hatékony fellépést az együttműködés során.

Az első hat hónap munkája nem volt eredménytelen. Elkészültek azok a preventív előadás tartalmak, melyeket már a szereplők több helyen is bemutattak, valamint az egyetem által fejlesztett bűncselekményekre rávilágító kreatív tervek és kérdőív koncepciók is rendelkezésre állnak, melyekre már az Országos Rendőr-főkapitányság is felfigyelt. A fejlesztők fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vettek és a prevenciós média kampányok frissítésénél már a QR kódok és az NFC chipek alkalmazására hívták fel a figyelmet.

A mesterséges intelligencia megkerülhetetlen a közbiztonság területén. A Neumann János Egyetem Mesterséges Intelligencia Tudásközpontja három területen végez fejlesztéseket. A városi kamerarendszerek detektoros modernizációja lehetővé teszi a körözött személyek gyors kiszűrését, a 3D szkennelés bevezetése pedig a bűnügyi helyszínelők munkáját emeli magasabb szintre. Az együttműködés harmadik elemeként pedig a rendőrkutyák számára fejlesztenek okosnyakörvet a szakemberek.

A közös munka sikerét mutatja, hogy az egyetemen nem csak az előadók, hanem a diákok is részt vesznek a fejlesztésben. A hallgatók ugyanis aktívan szerepet vállalnak weboldal fejlesztések, kiberbiztonsági felülvizsgálatok és kreatív koncepciók készítésének folyamataiban. A prevenció pedig működik, mert az online csalások tekintetében már sokkal elővigyázatosabbak a kecskeméti felhasználók és a városban az így elkövetett bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat. A sikerre való tekintettel a Neumann János Egyetem hallgatói már az őszi beiratkozás során lehetőséget kapnak szabadon választható tantárgy keretében a rendőrséggel való együttműködésre.

NJE kommunikáció