Egyre többen utaznak busszal, megnövekedett a bérletvásárlások száma

2023. 10. 11., 17:03
Míg a dolgozói bérletek száma 19%-kal, a tanulóké 65%-kal emelkedett a kecskeméti tömegközlekedésben. Ez az alacsony áraknak tudható be, ugyanis például a diákok számára 1.000 forintért lehet megvenni a buszokra a havi bérletet.

Míg tegnap az iskolabuszokkal, ma az új, márciusban bevezetett díjrendszerrel foglalkozunk a híradóban. A közgyűlés ugyanis tavasszal úgy döntött, hogy az infláció ellenére továbbra sem emeli a 10 éve változatlan árakat.  Sőt, a bérletek esetében átlagosan 10%-kal csökkentek a díjak.

Ez a döntés, most már a tényadatok alapján, előremutató volt és helytálló volt, hiszen a bérleteladásaink közel 50%-kal megemelkedtek. Amit szintén szerettünk volna elérni ezzel a díjszabási reformmal, hogy lehetőleg kerüljenek háttérbe a menetjegy-vásárlások, hiszen lassítja az utazási folyamatot, ha mindenki egyesével kezeli a menetjegyét
— magyarázta Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ ügyvezetője.

A jegyeladások száma 3%-kal csökkent, míg a dolgozói bérletek vásárlása 19%-kal, a tanulóbérleteké pedig 65%-kal nőtt. Ehhez hozzájárul az, hogy a Kecskemét Kártyával rendelkezők számára ugyanannyiba kerül a bérlet, mint 2013 januárjában, amikor az utolsó tarifaemelés volt a városban. Tehát az inflációt itt sem érvényesítette az önkormányzat. A tanulóbérlet pedig jóval kevesebbe kerül.

Ahhoz, hogy a közösségi tömegközlekedést közel tudjuk vinni az emberekhez és széles körben népszerűsítsük, nagyon fontos volt, hogy a korábbi 2.300 forintról 1.000 forintra lett mérsékelve a diákbérlet ára
— hangsúlyozta az ügyvezető.

Hári Ernő hangsúlyozta, egyértelműen látszik, hogy egyre többen utaznak buszjáratokkal, tehát az egyéni közlekedés csökkent a városban.

Az ügyvezető kiemelte: míg 2023 első félévében 2022 első félévéhez viszonyítva országos átlagban 13%-kal növekedett a helyi utasszám, addig ugyanezen időszakban Kecskeméten ez a növekedési arány 27% volt.