Elfogadta a közgyűlés az idei költségvetés módosítását

2022. 11. 24., 13:57
Rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők a város 2022. évi költségvetésének módosításáról. Ebben szerepel, hogy 194 millió forint rendkívüli állami támogatást kap a város, az iparűzési adó bevételből pedig 1,32 milliárddal több folyik be a városkasszába a tervezettnél.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 29 képet tartalmaz

A polgármester a közgyűlés előtt indokolta, miért volt szükség a rendkívüli ülés összehívására. Mint elmondta, egyrészt forintosítaniuk kellett az energiaárak drasztikus emelése miatt hozott korábbi intézkedéseket a szolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében. Másrészt november 30-ig felül kellett vizsgálni a város adórendeletét, hogy egyensúlyban legyen a törvénnyel. A harmadik ok pedig az volt, hogy az időközben megjelent kormányrendelet miatt dönteni kell a közgyűlésnek a téli igazgatási szünetről is.

A közgyűlés helyszíne is rendkívüli volt. Mivel a díszterem távhővel való felfűtése egy napra 600 ezer forintba kerülne, ezért a vele szomszédos kisteremben ült össze a testület. A polgármester elmondta, ha beválik ez a helyszín, itt tartják meg a decemberi és a januári közgyűlést is. A másik újdonság az volt, hogy ma tesztelhették a képviselők az új szavazó és hangrögzítő rendszert, amelyre az előterjesztéseket is fel lehet tölteni. Így nagy lépést tett az önkormányzat a papírmentes közgyűlés felé.

Első napirendi pontként tárgyalta a testület a város 2022. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítását. A polgármester előzetesen elmondta, mivel a Pénzügyminisztérium látta, hogy 1,3 milliárddal több iparűzési adóbevétel folyik be a kasszába, ezért 850 millió helyett 194 millió forint rendkívüli támogatást hagytak jóvá városunk számára.

A befolyt iparűzési adóból tudjuk kompenzálni azokat a tételeket, amelyek a kiadási oldalon szerepelnek. Az uszoda sport tevékenységének támogatására kapott további állami támogatást, a lízing fizetés teljesítéséhez pedig 63 milliós támogatást biztosít az önkormányzat a Hírös Sport Kft. számára. A Városüzemeltetési Kft. többletköltségeinek fedezésére 150 milliót különít el a módosított költségvetés. Ebből 100 millió forintot jelent az utak, járdák, kerékpárutak fenntartása, üzemeltetése, a kommunális feladatokkal járó többlet kiadásokra pedig 50 milliót szánnak.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte, hogy az önkormányzati intézményeket érintő, az energiaárak drasztikus növekedése miatt hozott takarékossági intézkedések minimum 20-25 százalékos megtakarítást eredményeznek a várakozások szerint.  Az összes közintézmény fűtése 1,3 milliárdra jött volna ki három hónapra, így azonban 800 millióra csökkenthették az energiaköltségek tételét.

Levicky Cirill hozzátette, két bizottság is tárgyalta az előterjesztést. A Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elfogadásra javasolta, a Jogi-és Ügyrendi Bizottság pedig tárgyalásra alkalmasnak találta.

Az előterjesztés megfogalmazásával kapcsolatban dr. Vancsura Istvánnak volt észrevétele. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője nehezményezte a háborús infláció kifejezést, véleménye szerint ugyanis a kormány elhibázott politikájának köszönhető a drágulás.

– Olyannyira "romlik" a kecskeméti gazdaság, hogy 1,32 milliárddal több adóbevétele van a városnak - reflektált erre Leviczky Cirill. Rámutatott arra, hogy az Ukrajnával szomszédos országokban nagyobb az infláció, hisz szorosabb gazdasági kapcsolatban állnak.

– Az energiaválság mindannyiunkat sújt. Nincs egyszerű helyzetben az ország, nincs egyszerű helyzetben a város, de az éremnek mindkét oldalát érdemes nézni – mondta a képviselő, és elfogadásra javasolta az előterjesztést.

Dr. Fekete Gábor megköszönte az odafigyelést, hogy már a közgyűlés helyszínének kiválasztásakor is a takarékosságra törekszik a város. A háborús inflációs kifejezést ő is indokoltnak tartja. Kiemelte, szeretné, ha a sötét kép mellett néha az ellenzék azt is lefestené, hogy az elmúlt 12 évben milyen gazdasági ívet írt le Magyarország.

Végül 12 igennel és 8 tartózkodás mellett fogadta el a testület a költségvetés módosítását.