„Elindultam Gyergyó felé” – népzenei gyűjtés a Szórakaténuszban

2023. 03. 18., 19:09
Gyergyó vidékére kalauzolták el a vendégeket ma délelőtt a Szórakaténusz és Játékmúzeumban. 2017-ben a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány egy kollégiumot indított Gyergyóban, értékfeltárás volt a cél. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően jutott el először Csüllög Edina és Vadas László Gyergyóremetére, ahol a szakemberek népzenegyűjtésbe kezdtek. A gyergyói gyűjtések tapasztalatairól, élményeiről számoltak be ma a játékmúzeumban.
A galéria 27 képet tartalmaz

A mai rendezvényen egy különleges népdal és népzenegyűjtésből kaphattak ízelítőt a látogatók. Melynek egyik különlegessége maga a zene, hiszen a gyergyói citerazene gyűjtése egyedülállónak mondható. Továbbá különleges azért is, mert a gyűjtést vezető népzenészek, Csüllök Edina és Vadas László, gyerek tanítványaikat is bevonták a munkába.

Az esemény legfőbb célja volt a gyergyói citerás hagyományok és a népi kultúra értékeinek generációkon átívelő éltetése és átörökítése. A rendezvényen a lakiteleki Bóróka Zenekar, a FolKvartett és a Kodály Iskola citera tanszakának növendékei koncerteztek.