Emelt költségvetési támogatás

2023. 05. 25., 19:49
A gazdasági változások miatt nőttek Kecskemét költségei, ennek ellenére Kecskeméten jut többletforrás a fejlesztésre és a kultúrára is. Ez derült ki a ma elfogadott költségvetési módosításból. A megemelt keretnek köszönhetően szinte teljes mértékben megújulhat a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. gépparkja is.

A költségvetésben szükséges változtatásokról tárgyalt ma a közgyűlés. A város életének szinte minden területén érezhető, hogy a növekvő árak többlet terhet rónak az önkormányzatra. Ennek ellenére nem állhatnak meg az olyan jelentős fejlesztések, mint például a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. gépparkjának szinte teljes megújítása. A gépcserékről és azok céljáról Boros Gábor ügyvezető számolt be a közgyűlésen. Az új eszközök közül 1 emelőkosaras jármű már megérkezett, egy pedig még úton van. közel 60 ezer fát kell gondozni Kecskeméten, ehhez nyújt majd mindez segítséget. A fű-és gyepápolási munkákhoz 5 önjáró fűnyírót egy gyommentesítő járművet és egy szárzúzó gépet szerez be a KVÜ.  8.000.000 m2-en dolgoznak majd ezek az eszközök.  Öntözéshez 1 nagy DAF többfunkciós teherautót és egy kisebb multicart vásárol a KVÜ. A zöldhulladék elszállításához egy szemétszállító autót is beszereznek még idén. Az utcák tisztántartását 4 darab olyan HAKO Citymaster seprőgép látja majd el, amilyenből kettő már megérkezett.

- Természetesen a köztisztaság területén is vannak egyéb feladataink, ez az egyéb feladat pedig a rengeteg elhagyott hulladék, illegális hulladék, amit el kell szállítanunk. Jelenleg egy nagyon öreg gépparkkal rendelkezünk, sokszor el őket szervízbe vinni, ezért kieső idők vannak és nem tudjuk időben megoldani a feladatainkat - mondta Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Boros Gábor ügyvezető kiemelte, ez a probléma is megoldódik 2023 utolsó negyedévében amikor 4 új köztisztasági jármű áll szolgálatba a cégnél az évi körülbelül 1100 m3 illegális és 10.000 m3 elszórt hulladékkal kevert zöld hulladék elszállításához.

De nem csak a KVÜ kapott támogatást. A módosított költségvetés elfogadásával a kultúra, a sport és az oktatás területét is segíti az önkormányzat. Engert Jakabné alpolgármester a közgyűlésen kiemelte, a pedagógusok bérére és bérpótlékára is jóval többet szán az önkormányzat.