Emlékhangverseny Nemesszeghy Szentkirályi Márta emlékére a Kodály Iskolában

2023. 05. 13., 07:47
Emlékhangversenyt szervezett a Kodály Iskola Nemesszeghy Szentkirályi Márta születésének 100. és halálának 50. évfordulója tiszteletére, ma délután. A megemlékezést megelőzően a Kecskeméti Köztemetőben sírkőavatásra és koszorúzásra is sor került.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 35 képet tartalmaz

Ünnepélyes megemlékezést és emlékhangversenyt tartottak Nemesszeghy Szentkirályi Márta születésének 100. és halálának 50. évfordulója tiszteletére pénteken délután. Az iskola diákjai és öregdiákjai adományaiból új sírkövet avattak az iskola egykori alapítójának és első igazgatójának emlékére, amelyet ma (péntek) délután avattak fel ünnepélyes keretek között.

Az iskola indítása Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta érdeme, mint ahogy az is, hogy a mindennapi éneklésre épülő, nevelő-oktató munkának igen hamar meg lett az eredménye. Az ország első ének-zenei iskolája beírta magát a magyar oktatás történelmébe, mintául szolgált a sorra megalakuló ének-zenei iskolák számára – idézték fel Alföldyné Dobozi Esztert gondolatait az ünnepi rendezvényen.

Az ünnepi koncertet a Csiribiri Kicsinyek Kórusa nyitotta, majd az Antanténusz Gyermekkar után, a néptánc tanszak szakgimnáziumi növendékeinek előadása következett. Ezután Dratsayné Berényi Bea, Pulius Emese és Dratsay Ákos fuvola, Gerhátné Papp Rita csembalo és Somogyi Zoltán fagottjátéka következett, majd Gárdonyi Zoltán: Sonata secunda részletét hallhatta a közönség Révész László orgonajátékában. Az emlékkoncertet a Miraculum Gyermekkórus és az Aurin Leánykar éneke zárta.

Az eseményen tiszteletét tette Engert Jakabné alpolgármester, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők valamint dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester.