Esély-es esték, avagy út a felemelkedéshez

2023. 02. 20., 17:30
Fel lehet-e emelkedni a mélyszegénységből? Mi adhat erőt egy gyermeknek, aki a legszegényebb rétegből érkezik, árvaházba kerül, majd egyszer csak az életben találja magát minden háttér nélkül? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ az Esély-es esték sorozat, amelynek Káli-Horváth Kálmán cigány származású magyar festő, előadóművész, költő volt a vendége az Aqua Hotelben.

Elérhető-e a jómód egy olyan gyermek számára, akinek nem csak szegény és hányattatott volt a sorsa, de még származása miatt is folyamatosan hátrányok érik? Káli-Horváth Kálmán cigány származású magyar festő, előadóművész, költő erre egyértelműen igennel válaszolt mai beszélgetőtársának Libor Zoltánnak. A Református Cigány Szakkollégium igazgatója már idejekorán felnőve eldöntötte, tehetségét tovább pallérozza, és minden lehetőséget megragad a kitörésre. Így is tett: festőként, versmondóként és híradósként is ismert lett. A mai napon az Aqua Hotelben tartott Esély-es estén a közönségének azt is elárulta, mi volt az, ami a felemelkedése során segítette.

– Nekem az volt az igazi fordulópont, amikor kamaszként hitre jutottam. Akkor már meg mertem tenni magamért azokat a dolgokat, amit addig nem. Mert addig nem hittem abban, hogy bármit is teszek, tudok változtatni az életemen - árulta el Káli-Horváth Kálmán.

A hit önmagunkban és a hit Istenben. Mindkettő kiemelten fontos, hangsúlyozta Kálmán.

– Azért fontosak ezek a rendezvények, mert így eljuthat az üzenetem azokhoz, akiknek szükség van rá. Esélyük lehet arra, hogy mintát kaphassanak. Egy példa értékű utat láthassanak maguk előtt, amit aztán nyilván le kell hogy fordítsanak a maguk képességeire, lehetőségeire
— fogalmazott Káli-Horváth Kálmán.

Hozzátette, a személyes építkezés lendületét meg kell tartani. Káli-Horváth Kálmán saját bevallása szerint ezt úgy éri el, hogy mindig valami új dolgon töri a fejét. Nemrégiben például a Református Cigány Szakkollégium tanulóival közösen egy filmet forgatott.

Az Esély-es este egyértelműen inspiráló volt a fiatalok számára, akik a következő, márciusi alkalmon Mező Misivel, a Magna Cum Laude frontemberével beszélgethetnek majd.