Fát ültetnek a partneri kapcsolatok tiszteletére Wadowicében

KÖZLEMÉNY
2023. 07. 18., 15:02
Kecskemét lengyelországi testvérvárosa, Wadowice elöljárója, Bartosz Kalinski polgármester nemrégiben hírül adta, az önkormányzat faültetéssel kívánja nagyrabecsülését kifejezni a magyarországi testvértelepülés, valamint lakossága iránt.

A hírös város 2007-ben fűzte szorosabbra együttműködését Wadowicével, miután Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – szülőhelyén járt, és tárgyalt Ewa Filipiak akkori polgármesterrel.

Röviddel később Ewa Filipiak Kecskemétre látogatott, ahol Farkas P. Józseffel közösen a Katona József téren tölgyfát ültettek az évszázados múltra visszatekintő lengyel-magyar barátságra emlékeztetve.

Időközben Kecskeméten utcát neveztek el Wadowicéről és teret Karol Wojtyláról, mindemellett a két nép történelmi összetartozását is jelképező Egressy utcai népkonyha kiterjesztette karitatív szolgáltatásainak körét a helybeli elesettek testi és lelki épülése érdekében.

A pandémia után új alapokra került a testvérvárosi együttműködés. A gazdasági, energetikai, vallási és kulturális szálakon futó kapcsolatok megújításáról Szemereyné Pataki Klaudia polgármester állapodott meg a lengyel partnerekkel tavaly októberi wadowicei látogatása alkalmával.

2023 májusában pedig – úgyszintén Farkas P. József kezdeményezésére – talapzatára került a lengyel-magyar barátság emlékoszlopa a Wojtyla téren.

Ez év júniusában Farkas P. József levélben fordult az eltelt évek során parlamenti képviselővé avanzsált Ewa Filipiakhoz, és Bartosz Kalinski polgármesterhez, kifejezve aggodalmát amiatt, hogy „e mély, történelmi gyökerű kapcsolat – mint mindannyian megtapasztalói lehettünk – az utóbbi időszakban sajnálatos módon csorbát szenvedett”.  

„Szeretném, ha tudnátok, jelen korunk tragikus valósága mitsem változtat ama tényen, miszerint irántatok érzett barátságunk, tiszteletünk változatlan – bármit is hozzon számunkra a 21. század történelmének csapongó vihara. Minden bizonnyal Ti is így gondoljátok, hiszen számtalan ragyogó közös emlék erősíti összetartozásunkat” – olvasható a levélben.

Válaszában Wadowice polgármestere kiemelte: a két nép együvé tartozását szimbolizáló fa ültetését tervezik a lengyel kisvárosban. A helyszínt és időpontot illetően még folynak az egyeztetések.