Fenntartható városok és közösségek problémái a TIT előadásán

2024. 06. 05., 17:29
A Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a fenntartható fejlődés jegyében rendezvénysorozatot szervez. Ennek első állomása a fenntartható városok és közösségek környezetvédelmi problémáit járta körbe a mai napon.

A fenntartható fejlődés került ma fókuszba a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat rendezvényén. A programban hat előadást hallgathattak meg a résztvevők. A témák közt szerepet kapott, a megújuló alapú távhő, Kecskemét Város Környezetvédelmi Kartája, települési csapadékvíz-gazdálkodás Kecskeméten, vagy éppen a fenntartható erdőgazdálkodás. A nap folyamán azonban kitekintettek más országok felé is, ugyanis az egyik előadás a városi kerékpározás hagyományai és jövője Koppenhágában címet viselte.

Az erdőgazdálkodásnál elhangzott, például, hogy 1921 és 2022 között a hazai erdő területek megkétszereződtek 11,7 százalékról több mint 22 százalékra növekedtek ezek a területek. Kiemelték Kaán Károly nevét is, aki az Alföld átfogó fásításának megindítását kezdeményezte, valamint Kecskeméten az ő vezetésével hozták létre a magyar királyi Földművelésügyi Minisztérium Alföldi Erdőtelepítési Kirendeltségét. Az előadásokkal számos olyan témát érintettek, amik bemutatták a környezeti problémákat és a megoldásokat is egyaránt, vagy éppen ötletet adott, min lehetne javítani.