Fiatalok mentettek életet az arborétumban

Országos elsősegélynyújtó versenyt szerveztek Kecskeméten

2023. 06. 01., 16:58
Kecskeméten szervezte meg a Neomedical Ambulance Service Kft. az első országos elsősegélynyújtó verseny döntőjét. A fináléba 10-en került be a jelentkező 80 csapatból. A középiskolások valósághű sérülésekkel találkoztak az imitátoroknak köszönhetően.
A galéria 43 képet tartalmaz

Láncfűrésszel vágták el karjukat és lábukat ezek a fiatal erdészek. A segítség azonnal megérkezett, és mind a két a fiú túlélte a balesetet. Ez volt az egyik állomása annak az országos elsősegélynyújtó versenynek, amelyet a Neomedical Ambulance Service Kft. szervezett meg.

– Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalságot, a laikusokat, akik nem képzett egészségügyi dolgozók, kicsit közelebb hozzuk a mi világunkhoz, a szakmában dolgozókhoz. Ennek egyik módja lehet az, hogy megtanulnak olyan alapvető elsősegélynyújtási ismereteket, praktikákat, amelyeket az életükben is tudnak majd hasznosítani. Ezekből a fiatalokból később lehetnek mentőtisztek, sőt akár orvosok is - nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Oláh Gábor, mentőápoló, mentőtechnikus, a Neomedical Ambulance Service Kft. társtulajdonosa.

A fiatalok a verseny keretében találkoztak görcsrohammal, ájulással, szívrohammal, késeléses szúrt sérüléssel, nyílt töréssel is. A diákokat a Neomedical és az Országos Mentőszolgálatnál dolgozó mentőtisztek pontozták. A szituációkat a Magyar Imitációs Egyesület tette élethűvé, az önkéntesek valódi eseteket, sérüléseket szimuláltak.

– A zúzódásokhoz, elszíneződésekhez festéket használunk piros, kék és fehér árnyalatokban. Ezek kívül szoktunk csinálni mű vért, de annak szigorúan titkos a receptje. Valamint gyurmával szoktuk a sebalapokat elkészíteni - mondta Lakos Dorka, önkéntes, a Magyar Imitációs Egyesület imitátora.

A versenyre összesen nyolcvan csapat jelentkezett, ők egy online megmérettetésen vettek részt először, közülük került be 10 csapat a döntőbe. A szervezők elárulták, hogy a nagy sikerre való tekintettel jövőre biztosan megrendezik ismét a kihívásokkal telitűzdelt megmérettetést.